Risotto z wędzonym łososiem.

 Doskonałym zamiennikiem dla makaronu, który jadam prawie codziennie, jest właśnie ryż. Risotto, które dzisiaj prezentuję miałam okazję przyrządzać pierwszy raz. Przygotowałam je wyłącznie z tego co zostało jeszcze w lodówce i dlatego zamiast mascarpone użyłam ricotty. Cały sekret powodzenia potrawy polega na jej przyrządzeniu. Ziarenka ryżu mają bowiem pozostać jędrne w środku, a jednocześnie ma je połączyć kremowy sos, który powstaje podczas wolnego gotowania ryżu w bulionie. W wersji z łososiem szczególnie urzekła mnie słodycz przełamana kwaskową nutką cytryny. Już mała porcja porcja wypełnia żołądek do sytości. Potrawa doskonale broni się jako samodzielne danie.


Składniki:

   1 cebula
   2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
   350 g ryżu Arborio
   1 ząbek czosnku
   1 ½ litra bulionu
   85 g sera mascarpone (ja użyłam ricottę)
   natka pietruszki
   sok z cytryny
   garść rucoli
   100 g wędzonego łososia sałatkowego

Przygotowanie:


Drobno posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanej oliwie przez 5 min. Następnie dodajemy czosnek  i ryż i smażymy przez kolejne 2 min., nieprzerwanie mieszając. Dodajemy 1/3 bulionu i ustawiamy minutnik na 20 min. Od czasu do czasu mieszamy, aby ryż nie przywarł do garnka. Dolewamy ½ pozostałego bulionu, mieszając do czasu, kiedy ryż wchłonie płyn.

Wlewamy pozostały bulion i mieszamy aż ryż zrobi się kremowy. Zdejmujemy garnek z ognia. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy rozdrobnionego łososia i smażymy kilka minut. Rybę polewamy sokiem z cytryny.

Do risotto dodajemy ricottę (może być także mascarpone, w zależności od preferencji), natkę pietruszki i łososia. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Nie trzeba dodawać soli, ponieważ łosoś jest wystarczająco słony.

Potrawę pozosawiamy na 5 min., po czym dodajemy sok z cytryny oraz garść rucoli. Do smaku można dodać także płatki parmezanu lub innego twardego sera (ja użyłam grana padano).

  • http://42kmandmore.wordpress.com/ 42kmandmore

    Madzia, bardzo fajny blog! Tematyka bardzo mi bliska;)) Od razu subskrybuję!

  • http://www.blogger.com/profile/18337660682517794661 Magda

    Dziękuję. Ja również jestem pod wrażeniem Twojego, a zwłaszcza pięknych zdjęć. Zamieszczam w ulubionych i oczywiście subskrybuję:)

 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X