Pasta Party cz. II. Razowe spaghetti z suszonymi pomidorami.

Nie ukrywam, że jestem wprost uzależniona od pomidorów i to w każdej postaci.
Kiedy nie mam zbyt wiele czasu i ochoty na gotowanie, ratują mnie właśnie one.
Suszone pomidory zawierają niewiele tłuszczu, są za to napakowane witaminami C i K, potasem, miedzią, manganem, błonnikiem, ryboflawiną, żelazem, niacyną i fosforem. Abstrahując od walorów smakowych, dla mnie to wystarczający argument by uczynić z nich głównego bohatera sosu.
Poniższe proporcje powinny nakarmić 4 osoby, co jest nieco przekłamane, bo u nas starczyły na dwie.
Składniki:
100 g suszonych pomidorów, grubo posiekanych
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
50 ml oliwy z oliwek
400 g razowego spaghetti
opcjonalnie : garść mrożonego groszku, twardy ser do smaku
przyprawy: świeżo zmielony pieprz kolorowy, łyżeczka słodkiej papryki, tyle samo tymianku
 Oliwę podgrzewamy w dużej patelni. Dodajemy czosnek i suszone pomidory i obsmażamy do czasu, gdy czosnek nabierze bladozłotego koloru.

Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy mrożony groszek. Gotujemy aż sos zgęstnieje.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente wg instrukcji podanej na opakowaniu.
Odcedzamy makaron, dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. Doprawiamy wg preferencji i posypujemy startym serem.


     

    Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

    Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

    X