Autor: Magda




Zdrowa i smaczna kuchnia wcale nie musi być droga i czasochłonna. Dzisiejszym wpisem chciałabym zapoczątkować cykl przepisów, których łączny koszt nie przekracza 10 zł dla dwóch osób, a ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut.
Oczywiście cena jest wypadkową wszystkich składników w proporcjach niezbędnych do przyrządzenia danej potrawy. Ceny poszczególnych składników mogą się różnić w zależności od marki produktu oraz miejsca zakupu. Ja jednak korzystałam głównie z produktów marek własnych danej sieciówki.
Składniki:
opakowanie passaty pomidorowej (2 zł)
250 gramów fusilli pełnoziarnistego (1,5 zł)
pół opakowania sera Ricotta  (2,3 zł)
ok. 100 gramów mrożonego groszku (0,70 gr)
2 ząbki czosnku (0,40 gr)
ser grana padano tarty  (0,40 gr)
łyżeczka oliwy 
Przyprawy: tymianek suszony, oregano, bazylia, pieprz świeżo mielony, sól morska
Koszt całego dania wraz z przyprawami, dla dwóch osób to ok. 8 zł
Przyrządzenie:
  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez chwilę czosnek, uważając aby nie zrobił się brązowy.
  3. Dodajemy passatę pomidorową i gotujemy 10 min. Wrzucamy groszek i gotujemy następne 5-7 minut. Na koniec sos łączymy z ricottą i mieszamy do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Przyprawiamy ulubionymi ziołami, suszonymi lub świeżymi.
  4. Na talerze wykładamy makaron, polewamy sosem i posypujemy serem grana padano lub tartym parmezanem.