Obiad za 10 zł. Pełnoziarniste fusilli z pomidorami, groszkiem i ricottą

pp1
 

Autor: Magda




Zdrowa i smaczna kuchnia wcale nie musi być droga i czasochłonna. Dzisiejszym wpisem chciałabym zapoczątkować cykl przepisów, których łączny koszt nie przekracza 10 zł dla dwóch osób, a ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut.
Oczywiście cena jest wypadkową wszystkich składników w proporcjach niezbędnych do przyrządzenia danej potrawy. Ceny poszczególnych składników mogą się różnić w zależności od marki produktu oraz miejsca zakupu. Ja jednak korzystałam głównie z produktów marek własnych danej sieciówki.
Składniki:
opakowanie passaty pomidorowej (2 zł)
250 gramów fusilli pełnoziarnistego (1,5 zł)
pół opakowania sera Ricotta  (2,3 zł)
ok. 100 gramów mrożonego groszku (0,70 gr)
2 ząbki czosnku (0,40 gr)
ser grana padano tarty  (0,40 gr)
łyżeczka oliwy 
Przyprawy: tymianek suszony, oregano, bazylia, pieprz świeżo mielony, sól morska
Koszt całego dania wraz z przyprawami, dla dwóch osób to ok. 8 zł
Przyrządzenie:
  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez chwilę czosnek, uważając aby nie zrobił się brązowy.
  3. Dodajemy passatę pomidorową i gotujemy 10 min. Wrzucamy groszek i gotujemy następne 5-7 minut. Na koniec sos łączymy z ricottą i mieszamy do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Przyprawiamy ulubionymi ziołami, suszonymi lub świeżymi.
  4. Na talerze wykładamy makaron, polewamy sosem i posypujemy serem grana padano lub tartym parmezanem.

  • http://www.blogger.com/profile/11619017665504453125 Anna Klamczyńska

    rewelacja! czekam z niecierpliwością na dalsze przepisy!

  • Anonymous

    Bardzo fajny pomysł, czekam na cd cyklu:)

  • http://blackdresses.pl/ BLACK DRESSES

    Makaron z sosem pomidorowym to moje ulubione danie :) Oczywiście właśnie spożywam!

  • Anonymous

    ja też chętnie poznam więcej przepisów;)

  • http://www.blogger.com/profile/01390175675242961409 Mama SynAlka

    Super! Na pewno wyprobuje :)

  • http://www.lovingit.pl/ lovingit.pl

    super!:)będę zaglądać:)pozdrowienia,Lou

  • Anonymous

    Super pomysł! chętnie podzielę się swoimi przepisami, bo też uwielbiam jeść zdrowo i niedrogo :-)

  • http://www.blogger.com/profile/11347942318276127192 Agnieszka D-K

    Na pewno wypróbuję :)

  • http://www.blogger.com/profile/03711737839490311730 Artur Bednarek

    dla mnie w tych wszystkich daniach jest jeden problem :) jak czytam to wszystko jest przejrzyste i proste ale potem jak przyjdzie co do czego to coś zawsze się zepsuje i dlatego że Kobiety lepiej gotują to pozostawiam gotowanie Wam :) jak mogę za to kosztować i robić zakupy :)

    • http://www.blogger.com/profile/18337660682517794661 Magda

      Może jednak warto spróbować i się przełamać? Tutaj nie ma nic do zepsucia ;)

  • http://bliczek.pl/ Dorota

    Super przepis :) na pewno wyprobuję :) no i w sam raz dla dwójki a to mi pasuje :D

  • Anonymous

    Wypróbowałam wczoraj w ramach pseudo pasta party przed dzisiejszym wybieganiem z NR :P Bardzo smaczne i szybkie, zjadłam 3 porcje :D Sanders

  • http://kawa-czy-herbata.pl/ Krzysztof

    Lubię takie szybkie, nieskomplikowane przepisy, na obiady, które można przygotować po przyjściu z pracy zanim zdążę umrzeć z głodu ;) Pozdrawiam i czekam na więcej!

  • Anonymous

    super. wyglada apetycznie. zycze wytrwalosci w tych kulinarnych wpisach

  • Anonymous

    Magdo droga, makaronu, przynajmniej na sposob wloski, NIGDY nie polewamy sosem! Makaron dodajemy do sosu, mieszamy i jeszcze przez chwile podgrzewamy wszystko razem na malym ogniu. Tak przygotowuje sie wszystkie pasty w Italii. I smakuje wysmienicie! Pozdrawiam, Iwona

    • http://www.blogger.com/profile/18337660682517794661 Magda

      Dziękuję bardzo za sugestię. To dziwne, że nigdy nie zwróciłam na to uwagi, będąc we Włoszech. W wersji wymieszanej smakuje zdecydowanie lepiej. Pozdrawiam.

  • http://www.blogger.com/profile/14641068087631279117 nakshidil

    dziś wypróbuję! w ogóle olśniłyście mnie z tą ricottą! wczoraj zrobiłam też sos na bazie passaty i ricotty, mega!

  • http://www.blogger.com/profile/04010400908595878101 biegomania

    Koniecznie muszę wypróbować :)

  • http://www.blogger.com/profile/04272034306924048850 Kaja C

    pychaaaa :D! jakie to genialne w swojej prostocie, no i same składniki, które uwielbiam :)! czekam na więcej przepisów, a do wypróbowania polecam RAWfoodowy ‚budyń’: 1 bardzo dojrzałe awokado, 1 bardzo dojrzały duży banan, ok. 2 łyżek gorzkiego kakao (ja nawet więcej lubię), ok. 1/2 szklanki przegotowanej wody (zależy od porządanej konsystencji), wszystko trzeba zblendować na budyniową papkę ;), więc filozofii nie za wiele, a dla ośób kochające słodycze jest to idealny zamiennik. aaaa można dosłodzić jakimś miodem, czy syropem z agawy, jak kto lubi. pozdrawiam

 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X