Obiad za 10 zł. Pełnoziarniste fusilli z pomidorami, groszkiem i ricottą

Autor: Magda




Zdrowa i smaczna kuchnia wcale nie musi być droga i czasochłonna. Dzisiejszym wpisem chciałabym zapoczątkować cykl przepisów, których łączny koszt nie przekracza 10 zł dla dwóch osób, a ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut.
Oczywiście cena jest wypadkową wszystkich składników w proporcjach niezbędnych do przyrządzenia danej potrawy. Ceny poszczególnych składników mogą się różnić w zależności od marki produktu oraz miejsca zakupu. Ja jednak korzystałam głównie z produktów marek własnych danej sieciówki.
Składniki:
opakowanie passaty pomidorowej (2 zł)
250 gramów fusilli pełnoziarnistego (1,5 zł)
pół opakowania sera Ricotta  (2,3 zł)
ok. 100 gramów mrożonego groszku (0,70 gr)
2 ząbki czosnku (0,40 gr)
ser grana padano tarty  (0,40 gr)
łyżeczka oliwy 
Przyprawy: tymianek suszony, oregano, bazylia, pieprz świeżo mielony, sól morska
Koszt całego dania wraz z przyprawami, dla dwóch osób to ok. 8 zł
Przyrządzenie:
  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez chwilę czosnek, uważając aby nie zrobił się brązowy.
  3. Dodajemy passatę pomidorową i gotujemy 10 min. Wrzucamy groszek i gotujemy następne 5-7 minut. Na koniec sos łączymy z ricottą i mieszamy do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Przyprawiamy ulubionymi ziołami, suszonymi lub świeżymi.
  4. Na talerze wykładamy makaron, polewamy sosem i posypujemy serem grana padano lub tartym parmezanem.

Share :
You may also like
Kilka słów o nawadnianiu
Dieta - Running
Dietetyczny krem paprykowo – pomidorowy
Dieta
19 komentarzy
  • maj 20,2013 at 14:52

    pychaaaa :D! jakie to genialne w swojej prostocie, no i same składniki, które uwielbiam :)! czekam na więcej przepisów, a do wypróbowania polecam RAWfoodowy 'budyń’: 1 bardzo dojrzałe awokado, 1 bardzo dojrzały duży banan, ok. 2 łyżek gorzkiego kakao (ja nawet więcej lubię), ok. 1/2 szklanki przegotowanej wody (zależy od porządanej konsystencji), wszystko trzeba zblendować na budyniową papkę ;), więc filozofii nie za wiele, a dla ośób kochające słodycze jest to idealny zamiennik. aaaa można dosłodzić jakimś miodem, czy syropem z agawy, jak kto lubi. pozdrawiam

  • kwi 1,2013 at 15:39

    Koniecznie muszę wypróbować :)

  • mar 28,2013 at 17:43

    dziś wypróbuję! w ogóle olśniłyście mnie z tą ricottą! wczoraj zrobiłam też sos na bazie passaty i ricotty, mega!

  • Anonymous
    mar 27,2013 at 22:05

    Magdo droga, makaronu, przynajmniej na sposob wloski, NIGDY nie polewamy sosem! Makaron dodajemy do sosu, mieszamy i jeszcze przez chwile podgrzewamy wszystko razem na malym ogniu. Tak przygotowuje sie wszystkie pasty w Italii. I smakuje wysmienicie! Pozdrawiam, Iwona

    • kwi 2,2013 at 13:22

      Dziękuję bardzo za sugestię. To dziwne, że nigdy nie zwróciłam na to uwagi, będąc we Włoszech. W wersji wymieszanej smakuje zdecydowanie lepiej. Pozdrawiam.

  • Anonymous
    mar 26,2013 at 20:22

    super. wyglada apetycznie. zycze wytrwalosci w tych kulinarnych wpisach

  • mar 26,2013 at 09:48

    Lubię takie szybkie, nieskomplikowane przepisy, na obiady, które można przygotować po przyjściu z pracy zanim zdążę umrzeć z głodu ;) Pozdrawiam i czekam na więcej!

  • Anonymous
    mar 24,2013 at 18:22

    Wypróbowałam wczoraj w ramach pseudo pasta party przed dzisiejszym wybieganiem z NR :P Bardzo smaczne i szybkie, zjadłam 3 porcje :D Sanders

  • mar 21,2013 at 07:41

    Super przepis :) na pewno wyprobuję :) no i w sam raz dla dwójki a to mi pasuje :D

  • mar 19,2013 at 20:33

    dla mnie w tych wszystkich daniach jest jeden problem :) jak czytam to wszystko jest przejrzyste i proste ale potem jak przyjdzie co do czego to coś zawsze się zepsuje i dlatego że Kobiety lepiej gotują to pozostawiam gotowanie Wam :) jak mogę za to kosztować i robić zakupy :)

    • kwi 2,2013 at 13:22

      Może jednak warto spróbować i się przełamać? Tutaj nie ma nic do zepsucia ;)

  • mar 19,2013 at 18:20

    Na pewno wypróbuję :)

  • Anonymous
    mar 18,2013 at 20:54

    Super pomysł! chętnie podzielę się swoimi przepisami, bo też uwielbiam jeść zdrowo i niedrogo :-)

  • mar 18,2013 at 20:33

    super!:)będę zaglądać:)pozdrowienia,Lou

  • mar 18,2013 at 18:34

    Super! Na pewno wyprobuje :)

  • Anonymous
    mar 18,2013 at 17:32

    ja też chętnie poznam więcej przepisów;)

  • mar 18,2013 at 17:14

    Makaron z sosem pomidorowym to moje ulubione danie :) Oczywiście właśnie spożywam!

  • Anonymous
    mar 18,2013 at 17:11

    Bardzo fajny pomysł, czekam na cd cyklu:)

  • mar 18,2013 at 16:58

    rewelacja! czekam z niecierpliwością na dalsze przepisy!

Leave a Comment