3 dni przed maratonem.

marathon
 



Autor: Magda

Zupełnie niepostrzeżenie minął sierpień, a wraz z nim poczucie, że wciąż się dzieje lato. Przyroda powoli zaczyna tworzyć pejzaże złotej, polskiej jesieni. Ta pora roku od trzech lat kojarzy mi przede wszystkim ze wspaniałą atmosferą poznańskiego maratonu, w którym nie pobiegnę w tym roku. 
W 2013 postanowiłam spełnić swoje małe biegowe marzenie i pobiec w szczególnym maratonie, którego trasa wiedzie francuskimi winnicami słynnego Bordeaux. Pobiegnę go razem z debiutującą na tym dystansie Agnieszką, która na blogu pisze o żywieniu. Założenie jest proste: skosztować choć łyczka wina przy każdej z winnic, zjeść ostrygi, sery, lody i szynki, czyli wszystko czym podejmą nas francuscy gospodarze. Choć menu i napitek jest bardzo nietypowy jak na maratoński dystans, my stawiamy na dobrą zabawę i na metę chcemy wbiec w czasie 6 godzin w tempie żółwia. Hasłem maratonu jest: Le marathon le plus long du monde (najdłuższy maraton na świecie) i pewnie takim dla nas będzie. Dzień później wracamy na dwa dni do Paryża. Będę tam pierwszy raz. Czy macie w tym mieście swoje szczególne miejsca, które warto odwiedzić, a znajdują się poza przewodnikowym szlakiem turystycznym? Piszcie i trzymajcie kciuki!

  • Anonymous

    Zależy w czym gustujecie :) Ja uwielbiam Muzeum Marmottan, włóczęgę po Montmartrze i nocne spacery po centrum.
    A co do maratonu, podobny był niedawno w okolicach Zielonej Góry: http://maratonwinnic.pl/
    Pozdrawiam, Katarzyna Fligier

    • http://www.blogger.com/profile/18337660682517794661 Magda

      Dziękuję :) A co do Maratonu Winnic, dlaczego ja o tym wcześniej nie wiedziałam!?

    • Anonymous

      Nic straconego! Do zobaczenia za rok :)KF

  • http://www.blogger.com/profile/12254602038497849202 ONE DAY CLOSER

    Ale świetny pomysł na maraton! Bieganie, Francja i francuskie jedzenie – takie połączenie nie może być nieudane :) Życzę powodzenia!

  • http://www.maredo.blog.onet.pl/ Maredo

    Od niedawna mam takie marzenie, żeby kiedyś pobiec w maratonie, ale to jest bardzo daleka droga, ale jestem coraz bliżej celu.

  • http://www.blogger.com/profile/06768352230257319107 setterka

    Tyle przyjemności w jednym:) Super:)

    Trzymam kciuki,powodzenia:)

  • http://www.foodlove.pl/ Foodlove

    Magda, to my jako foodloversi typowo jedzeniowo polecimy:

    – Les Foundus de la Raclette ( 107, av. Parmentier, 75011 Paris ) – typowo francuskie jedzenie, specjalizują się w serowym foundé, ponadto przy stolikach są małe grille, na których samwmu smaży się mięso. Bardzo fajny klimat.

    – Shingané ( 63, av. Gambetta, 75020 Paris ) – jeżeli lubicie kuchnie azjatycką, to bardzo polecam! Bardzo fajne i oryginalne jedzenie, super obsługa i…najlepsza toaleta na świecie :)

    – Chartier ( 7, rue du Faubourg Montmarte, 75009 Paris) – najbardziej znana knajpa w Paryżu, dlatego czasem w kolejce stoi się 1.5h! Więc jeżeli chcecie iść, to tak 18-19, bo potem straszne kolejki się zaczynają. Mają bardzo dobre ślimaki, więc jak próbować to tam

    – Chez Papa ( 27, rue de la Colonie, 75013 Paris ) – typowo francuskie jedzenie, bardzo dobry Boeuf Bourgignon i mięso zapiekane w serze.

    – Le Bistro du Peintre ( 116, av. Ledru Rollin, 75011 Paris ) – też typowo francuskie jedzenie

    – Babalou ( 4, rue Lamarck, 75018 Paris ) – włoska knajpa, bardzo fajna pizza, mega cieńka i jedno z lepszych tiramisu jakie w życiu można zjeść!

    A na desery to 3 miejsca:

    – Laduree – myślę, że nie trzeba przedstawiać ;) Jest na Champs Elysèes i ponadto kilka mniejszych filii w kilku punktach miasta.

    – Angelina ( 226, rue de Rivoli, 75001 Paris ) – podobnie do Laduree, też bardzo fajna patisserie, ale jak byście były, to koniecznie czekolada na gorąco <3

    – Glacier Berthillon ( 29-31, rue saint Louis en l’ile, 75004 Paris ) – najlepsze lody świata!!! Ponadto bardzo oryginalne smaki – np. figa, nugat z miodem, mirabelka, pralina, etc. Koniecznie spróbujcie białej czekolady :)

    Po maratonie możecie wszystkie te miejsca bez wyrzutów sumienia odwiedzić :)

    • http://www.blogger.com/profile/18337660682517794661 Magda

      Super, dzięki. Brzmi pysznie. Coś czuję, że na pewno odwiedzimy Glacier Berthillon bo jestem wielką fanką białej czekolady :)

  • http://www.blogger.com/profile/02322294614981938842 Timemimi 當代迷你倉
  • http://www.blogger.com/profile/00398584654517507540 Monia Turemka Massage, Kick-boxing

    Powodzenia podczas biegu !!! Trzymam kciukasy :)

 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X