Chciałabym się z Wami podzielić niezwykle prostym przepisem na superszybką i zdrową sałatkę. Jeśli chodzi o jej walory smakowe, to dawno nie jadłam czegoś równie smacznego. Ponadto doskonale spełnia rolę drugiego śniadania, więc możecie ją zapakować do pracy lub na uczelnię.

 Jej składnikiem jest quinoa (czyt. kinła) lub po prostu komosa ryżowa- zboże o cudownych wartościach odżywczych. Zawiera m.in. aminokwasy, jest bogata w żelazo, magnez, witaminę B2, mangan, miedź, sód, potas, wapń. Co ważne komosa ryżowa jest produktem bezglutenowym, więc doskonale nadaje się jako zamiennik makaronu dla osób będących na diecie bezglutenowej. Można ją spożywać na słono lub słodko.

Składniki:
  • 1 mały ogórek wężowy, pokrojony w kostkę
  • pomidorki koktajlowe, pokrojone w połówki
  • kulki mozarelli lub ser (typu) feta
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
  • dwie małe sałaty rzymskie
  • 3/4 szklanki komosy ryżowej, ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu
  • bulion (ja za każdym razem, kiedy gotuję rosół, przelewam małe porcje do zamykanych plastikowych pojemniczków i zamrażam, co doskonale służy jako baza do zup lub risotta).
opcjonalnie: boczek parzony pokrojony w drobną kostkę i uprażony na suchej patelni.
Sos:
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 3 łyżki oliwy extra vergin lub oleju lnianego
  • pół ząbka czosnku
  • świeżo mielony pieprz i sól morka
Wykonanie:
  1. Kaszę gotujemy w bulionie wg instrukcji na opakowaniu.
  2. W międzyczasie dokładnie myjemy i kroimy warzywa. Ja ogórka nie obieram, ale sparzam go wrzątkiem.
  3. Przygotowujemy sos: wlewamy wszystkie składniki do zamykanego plastikowego lub szklanego naczynia. Zamykamy i mocno wstrząsamy aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  4. Układamy na talerzu liście sałaty, posypujemy komosą ryżową, nakładamy warzywa, mozzarellę i polewamy delikatnie sosem.
  5. Jeśli zdecydujecie się na przygotowanie czipsów z boczku, uprażcie go dość mocno na suchej patelni i odsączcie wytopiony tłuszcz.