Autor: Magda
Zdrowa i smaczna kuchnia wcale nie musi być droga i czasochłonna. Dzisiejszym wpisem chciałabym zapoczątkować cykl przepisów, których łączny koszt nie przekracza 10 zł dla dwóch osób, a ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut.
Oczywiście cena jest wypadkową wszystkich składników w proporcjach niezbędnych do przyrządzenia danej potrawy. Ceny poszczególnych składników mogą się różnić w zależności od marki produktu oraz miejsca zakupu. Ja jednak korzystałam głównie z produktów marek własnych danej sieciówki.
Składniki:
opakowanie passaty pomidorowej (2 zł)
250 gramów fusilli pełnoziarnistego (1,5 zł)
pół opakowania sera Ricotta (2,3 zł)
ok. 100 gramów mrożonego groszku (0,70 gr)
2 ząbki czosnku (0,40 gr)
ser grana padano tarty (0,40 gr)
łyżeczka oliwy
Przyprawy: tymianek suszony, oregano, bazylia, pieprz świeżo mielony, sól morska
Koszt całego dania wraz z przyprawami, dla dwóch osób to ok. 8 zł
Przyrządzenie:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- W międzyczasie przygotowujemy sos. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez chwilę czosnek, uważając aby nie zrobił się brązowy.
- Dodajemy passatę pomidorową i gotujemy 10 min. Wrzucamy groszek i gotujemy następne 5-7 minut. Na koniec sos łączymy z ricottą i mieszamy do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji. Przyprawiamy ulubionymi ziołami, suszonymi lub świeżymi.
- Na talerze wykładamy makaron, polewamy sosem i posypujemy serem grana padano lub tartym parmezanem.
rewelacja! czekam z niecierpliwością na dalsze przepisy!
Bardzo fajny pomysł, czekam na cd cyklu:)
Makaron z sosem pomidorowym to moje ulubione danie :) Oczywiście właśnie spożywam!
ja też chętnie poznam więcej przepisów;)
Super! Na pewno wyprobuje :)
super!:)będę zaglądać:)pozdrowienia,Lou
Super pomysł! chętnie podzielę się swoimi przepisami, bo też uwielbiam jeść zdrowo i niedrogo :-)
Na pewno wypróbuję :)
dla mnie w tych wszystkich daniach jest jeden problem :) jak czytam to wszystko jest przejrzyste i proste ale potem jak przyjdzie co do czego to coś zawsze się zepsuje i dlatego że Kobiety lepiej gotują to pozostawiam gotowanie Wam :) jak mogę za to kosztować i robić zakupy :)
Może jednak warto spróbować i się przełamać? Tutaj nie ma nic do zepsucia ;)
Super przepis :) na pewno wyprobuję :) no i w sam raz dla dwójki a to mi pasuje :D
Wypróbowałam wczoraj w ramach pseudo pasta party przed dzisiejszym wybieganiem z NR :P Bardzo smaczne i szybkie, zjadłam 3 porcje :D Sanders
Lubię takie szybkie, nieskomplikowane przepisy, na obiady, które można przygotować po przyjściu z pracy zanim zdążę umrzeć z głodu ;) Pozdrawiam i czekam na więcej!
super. wyglada apetycznie. zycze wytrwalosci w tych kulinarnych wpisach
Magdo droga, makaronu, przynajmniej na sposob wloski, NIGDY nie polewamy sosem! Makaron dodajemy do sosu, mieszamy i jeszcze przez chwile podgrzewamy wszystko razem na malym ogniu. Tak przygotowuje sie wszystkie pasty w Italii. I smakuje wysmienicie! Pozdrawiam, Iwona
Dziękuję bardzo za sugestię. To dziwne, że nigdy nie zwróciłam na to uwagi, będąc we Włoszech. W wersji wymieszanej smakuje zdecydowanie lepiej. Pozdrawiam.
dziś wypróbuję! w ogóle olśniłyście mnie z tą ricottą! wczoraj zrobiłam też sos na bazie passaty i ricotty, mega!
Koniecznie muszę wypróbować :)
pychaaaa :D! jakie to genialne w swojej prostocie, no i same składniki, które uwielbiam :)! czekam na więcej przepisów, a do wypróbowania polecam RAWfoodowy 'budyń’: 1 bardzo dojrzałe awokado, 1 bardzo dojrzały duży banan, ok. 2 łyżek gorzkiego kakao (ja nawet więcej lubię), ok. 1/2 szklanki przegotowanej wody (zależy od porządanej konsystencji), wszystko trzeba zblendować na budyniową papkę ;), więc filozofii nie za wiele, a dla ośób kochające słodycze jest to idealny zamiennik. aaaa można dosłodzić jakimś miodem, czy syropem z agawy, jak kto lubi. pozdrawiam