Pizza na pełnoziarnistym cieście, czyli viva slow food!

Pizza jest jedną z tych potraw, których nie potrafię sobie odmówić. Muszę jednak przyznać, że rzadko miewam szansę trafić na taką, której smak na długo pozostaje w pamięci. Wersję, którą dzisiaj przedstawiam, miałam okazję spróbować rok temu podczas podróży do Toskanii. Wprawdzie nie była na pełnoziarnistym cieście, ale z całą pewnością zakrawała o ideał. I choć nie równam się włoskiej mammie, która nam wtedy gotowała, to wyszło całkiem smacznie.
Ciasto:
– 500 g. mąki pełnoziarnistej
– opakowanie drożdży instant
– 1 i ¼ szklanki wody
– ¾ łyżeczki soli
Sos:
– pomidory z puszki
– łyżka oliwy z oliwek
– ząbek czosnku
– suszone oregano
– przyprawa z suszonymi pomidorami i bazylią (opcjonalnie)
Dodatki:
– 15- 20 pomidorków koktajlowych
– 3 cieniutkie plasterki szynki parmeńskiej
– kula mozzarelli
– 2 garście rukoli
– płatki parmezanu, lub innego twardego sera (ja użyłam Grana Padano)
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy drożdże, sól i wodę.
Mieszamy do czasu, kiedy wszystkie składniki się połączą.
Kulę ciasta przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. godziny). Po tym czasie na blacie posypanym mąką wyrabiamy ciasto.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do czasu, kiedy sos zrobi się gęsty.
Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.
Smarujemy ciasto sosem zataczając koła, przyprawiamy oregano i bazylią, po czym układamy połówki pomidorków oraz pokrojone na paski plasterki szynki.
Wkładamy pizzę do piekarnika i pieczemy przez 20 min.
5 minut przed końcem dodajemy startą mozzarellę.
Po wyjęciu z piekarnika, układamy rukolę, a całość posypujemy płatkami twardego sera.                                                            

    Share :
    You may also like
    Pora na lunch #1. Zapiekanka po liftingu.
    Dieta
    Migdałowe ciasteczka świąteczne
    Dieta