Pizza na pełnoziarnistym cieście, czyli viva slow food!

Pizza jest jedną z tych potraw, których nie potrafię sobie odmówić. Muszę jednak przyznać, że rzadko miewam szansę trafić na taką, której smak na długo pozostaje w pamięci. Wersję, którą dzisiaj przedstawiam, miałam okazję spróbować rok temu podczas podróży do Toskanii. Wprawdzie nie była na pełnoziarnistym cieście, ale z całą pewnością zakrawała o ideał. I choć nie równam się włoskiej mammie, która nam wtedy gotowała, to wyszło całkiem smacznie.
Ciasto:
– 500 g. mąki pełnoziarnistej
– opakowanie drożdży instant
– 1 i ¼ szklanki wody
– ¾ łyżeczki soli
Sos:
– pomidory z puszki
– łyżka oliwy z oliwek
– ząbek czosnku
– suszone oregano
– przyprawa z suszonymi pomidorami i bazylią (opcjonalnie)
Dodatki:
– 15- 20 pomidorków koktajlowych
– 3 cieniutkie plasterki szynki parmeńskiej
– kula mozzarelli
– 2 garście rukoli
– płatki parmezanu, lub innego twardego sera (ja użyłam Grana Padano)
Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy drożdże, sól i wodę.
Mieszamy do czasu, kiedy wszystkie składniki się połączą.
Kulę ciasta przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ok. godziny). Po tym czasie na blacie posypanym mąką wyrabiamy ciasto.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do czasu, kiedy sos zrobi się gęsty.
Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.
Smarujemy ciasto sosem zataczając koła, przyprawiamy oregano i bazylią, po czym układamy połówki pomidorków oraz pokrojone na paski plasterki szynki.
Wkładamy pizzę do piekarnika i pieczemy przez 20 min.
5 minut przed końcem dodajemy startą mozzarellę.
Po wyjęciu z piekarnika, układamy rukolę, a całość posypujemy płatkami twardego sera.                                                            

     

    Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

    Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

    X