Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i żurawiną.

ciasteczka1
 
Zawsze uważałam się za antytalent cukierniczy. Z tego powodu wszelkie pomysły o upieczeniu „czegoś“ odsuwałam w odległą sferę marzeń.
Przepis, którym chcę się dzisiaj podzielić, jest zaskakująco prosty. Urzekła mnie w nim delikatna słodycz białej czekolady przełamana kwasowością żurawin. Wystarczy spojrzeć na składniki, by przekonać się, że jest to zdrowa alternatywa do pustych kalorii, których pełno w gotowych ciastkach. Jestem pewna, że efekt was mile zaskoczy i włączycie ciasteczka do swojego kulinarnego repertuaru.
Składniki:
1 szklanka pełnoziarnistej mąki
1 szklanka cukru trzcinowego
1 i ½ szklanki płatków owsianych
1 jajko
120 gramów masła
szklanka suszonej żurawiny
100 gramów białej czekolady
½ łyżeczki cynamonu
łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem do czasu aż powstanie gładka masa. Wbijamy jajko i wsypujemy cukier waniliowy. Ubijamy. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, cynamon. Wsypujemy płatki owsiane, pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę i żurawinę. Łączymy masę.
Formujemy małe kuleczki, które układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, a gdy brzegi zaczną się rumienić, możemy być pewni, że ciasteczka są gotowe

  • http://www.blogger.com/profile/03524699304499506020 Monika

    urzekły mnie;)ładne,delikatne światło.

  • Anonymous

    Hej,te ciasteczka mogą super po treningu:) czy płatki owsiane trzeba ugotowac czy można dodac „prosto z paczki?:)

 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X