Bezglutenowy chleb gryczany z pestkami i suszonymi pomidorami

chleb1
 

Na wstępie zaznaczam, że żaden ze mnie talent piekarski (a może po prostu jeszcze go w sobie nie odkryłam). Postanowiłam jednak się przełamać i upiec chleb na bazie mąki gryczanej i pestek. Kasza gryczana, to jedna z moich ulubionych kasz, więc w zasadzie byłam pewna, że chleb będzie mi smakował i nie pomyliłam się. Obiecałam sobie, że następnym razem upiekę chleb na zakwasie. W szafce czeka już na mnie mąka orkiszowa ze starego młyna mieszczącego się w miejscowości Bardo (który oferuje także mąki bezglutenowe). Chleb gryczany z tego przepisu w zasadzie robi się sam i nie wymaga naszej szczególnej uwagi. Wystraczy tylko dobrze wymieszać składniki, odstawić do wyrośnięcia i piec w piekarniku. Chleb nie jest suchy i zachowuje świeżość przez kilka dni, choć amatorzy chrupiących skórek najbardziej docenią jego smak tuż po upieczeniu.

Składniki:

500 gramów mąki gryczanej

2 łyżeczki drożdży w proszku

400 ml ciepłej wody

odrobina soli

4 łyżki stołowe pestek słonecznika (można jednak wedle uznania)

4 łyżki stołowe pestek dyni (jak wyżem; można wedle uznania)

5 suszonych pomidorów

kminek

Wykonanie:

Mieszamy za pomocą miksera mąkę, drożdże, pestki, sól z ciepłą wodą do czasu uzyskania jednolitej masy. Dodajemy suszone pomidory. Masę przekładamy do natłuszczonej foremki, posypujemy mąką i kminkiem i odkładamy na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pieczemy w 200 stopniach przez 50 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Spożywamy ze smakiem.

 

chleb2

 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X