Wiosenne spaghetti, czyli obiad za 10 zł

Autor: Magda


Za oknami wiosna rozgościła się na całego. W najbliższej perspektywie czekają na nas cieszące kolorem i smakiem warzywa i owoce. Z niecierpliwością czekam na cudowną słodycz truskawek i delikatną gorycz szparagów. Najbardziej jednak nie mogę się doczekać pomidorów i barwiących ręce borówek. Przedsmakiem wiosennych skarbów, niech będzie dzisiejszy przepis. Jest prosty, szybki i niedrogi. Zaoszczędzony czas wykorzystam na przebieżkę w słońcu, a za zaoszczędzone pieniądze kupię pyszny owoc, który zjem na deser. Słowem, to kolejny wpis z cyklu obiad za ok. 10 zł*, którego przygotowanie zajmie ok. 15 min.
Składniki:
250 g razowego spaghetti/ 2 zł
6 łyżek stołowych oliwy/ ok. 1 zł
1 mała papryka, pokrojona w drobną kostkę/ 2 zł 
1 mała cukinia, pokrojona w drobną kostkę/ 1,5 zł
100 g sera typu feta, pokrojonego w drobną kostkę/ 1,5 zł
gałązka natki pietruszki/ 0,50 gr
kilka oliwek czarnych lub zielonych/0,50 gr
świeżo mielony pieprz i sól morska








Wykonanie:
  1. Makaron gotujemy al dente w garnku osolonej, wrzącej wody zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  2. W czasie, gdy makaron się gotuje, podgrzewamy 3 łyżki oliwy na patelni. Obsmażamy cukinię i paprykę przez ok. 4 min.
  3. Makaron odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Przekładamy go do miski i mieszamy z pozostałą oliwą, aby zapobiec sklejaniu.
  4. Dodajemy ser, cukinie i paprykę. Mieszamy i dekorujemy natką pietruszki.


*Cena składników różni się w zależności od sklepu. Ta podana przeze mnie jest szacunkowa.

Przepis wzięłam z książki Makarony autorstwa Carli Bardi i nieco go zmodyfikowałam.
Share :
You may also like
Tydzień do Marato de Barcelona
Dieta - Imprezy biegowe - Trening
Pasta Party cz. 1. Tagliatelle z serem rokpol, szpinakiem i chrupiącym boczkiem.
Dieta
13 komentarzy
  • lip 11,2013 at 05:43

    Dziś będzie u mnie wiosenne spagetti.
    Nie szkodzi, że juz lato :-)
    Pozdrawiam. Lafemka.

  • Anonymous
    maj 13,2013 at 20:12

    A to ma byc danie na zimno czy na cieplo?

    • maj 15,2013 at 19:49

      Wedle uznania. Ja wolę na ciepło.

  • Anonymous
    maj 13,2013 at 09:24

    Ja też wypróbowałam ten przepis – super:))

  • Anonymous
    maj 11,2013 at 15:48

    wypróbowałam dzisiaj ten makaron. ja pitole miazga taki pyszny !! :D:D a jak pięknie wygląda :)) więcej takich przepisów poproszę ;-)Pozdrawiam serdecznie

    • maj 15,2013 at 19:48

      Będzie więcej. Z przyjemnością będę testować nowe rozwiązania :)

  • Anonymous
    maj 7,2013 at 20:23

    mniam! :) pyszności, dzięki za kolejny inspirujący przepis :)

  • maj 7,2013 at 18:52

    tylko nie oliwa z oliwek, si? :)

    • maj 15,2013 at 19:48

      no oliwa :) Ty już pewnie nie możesz na nią patrzeć :)

  • maj 7,2013 at 17:36

    Uwielbiam takie obiady. Pięknie to wygląda :)

  • maj 7,2013 at 16:01

    Wegetariańskie <3 Koniecznie muszę wypróbować :)

  • maj 7,2013 at 15:37

    wygląda smakowicie, muszę takie przyrządzić :)

  • maj 7,2013 at 14:48

    wygląda przepysznie!
    świetna wiosenna alternatywa dla zwykłego spaghetti :)

Leave a Comment