Autor: Magda


Za oknami wiosna rozgościła się na całego. W najbliższej perspektywie czekają na nas cieszące kolorem i smakiem warzywa i owoce. Z niecierpliwością czekam na cudowną słodycz truskawek i delikatną gorycz szparagów. Najbardziej jednak nie mogę się doczekać pomidorów i barwiących ręce borówek. Przedsmakiem wiosennych skarbów, niech będzie dzisiejszy przepis. Jest prosty, szybki i niedrogi. Zaoszczędzony czas wykorzystam na przebieżkę w słońcu, a za zaoszczędzone pieniądze kupię pyszny owoc, który zjem na deser. Słowem, to kolejny wpis z cyklu obiad za ok. 10 zł*, którego przygotowanie zajmie ok. 15 min.
Składniki:
250 g razowego spaghetti/ 2 zł
6 łyżek stołowych oliwy/ ok. 1 zł
1 mała papryka, pokrojona w drobną kostkę/ 2 zł 
1 mała cukinia, pokrojona w drobną kostkę/ 1,5 zł
100 g sera typu feta, pokrojonego w drobną kostkę/ 1,5 zł
gałązka natki pietruszki/ 0,50 gr
kilka oliwek czarnych lub zielonych/0,50 gr
świeżo mielony pieprz i sól morska








Wykonanie:
  1. Makaron gotujemy al dente w garnku osolonej, wrzącej wody zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  2. W czasie, gdy makaron się gotuje, podgrzewamy 3 łyżki oliwy na patelni. Obsmażamy cukinię i paprykę przez ok. 4 min.
  3. Makaron odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Przekładamy go do miski i mieszamy z pozostałą oliwą, aby zapobiec sklejaniu.
  4. Dodajemy ser, cukinie i paprykę. Mieszamy i dekorujemy natką pietruszki.


*Cena składników różni się w zależności od sklepu. Ta podana przeze mnie jest szacunkowa.

Przepis wzięłam z książki Makarony autorstwa Carli Bardi i nieco go zmodyfikowałam.