Autor: Agnieszka McLennan-Murray



W dzisiejszym wpisie chciałabym podzielić się z Wami moim ostatnim odkryciem: szpinakowo-jabłkowym smoothie. Przygotowanie jest tak proste, że od ok. 3 tyg  stanowi ono moje codziennie śniadanie (wraz z tostem lub owsianką).  Nie wiem czy to zbieg okoliczności, czy też wpływ mojego porannego drinka, ale zauważyłam, że ostatnio poprawiła się moja skóra. 
W jednej szklance znajdują się z 3 z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców! 
1. Szpinak powinien znajdować się w diecie każdego biegacza. Jest on źródłem witaminy A, C, K i kwasu foliowego, magnezu, wapnia i żelaza. Jest też dobrym źródłem błonnika i beta- karotenu. 
2. Sok jabłkowy to źródło witaminy C. Krąża też opinie, że może mieć on pozytywny wpływ na naszą pamięć, zwiększając produkcję neuroprzekaźników. 
3. Banany stanowią źródło węglowodanów, jak i potasu, który bierze udział w regulacji ciśnienia krwi. Może zdziwić Was fakt, że banany są też dobrym źródłem żelaza.  Zawierają też błonnik,  który odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.
Z kolei jogurt, to świetne źródło białka i węglowodanów, jak również wapnia, które odgrywa ważna rolę w budowaniu kości (jak i ich odbudowie w przypadku kontuzji)!
Składniki: 
2-3 garście liści szpinaku 
150 ml soku jabłkowego  
5-6 łyżek jogurtu naturalnego
1 banan  
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera (lub kubełka, jeśli używamy ręcznego) i voila – gotowe! 
Ja dodaję dość dużo soku, bo lubię płynną, szybką do wypicia  konsystencję, ale jeśli taka Ci nie odpowiada możesz dodać mniej soku. 
Jeśli nie chcesz przyrządzać smoothie codziennie lub podana porcja okaże się zby duża – pamiętaj o dobrodziejstwie zamrażarki – zamrozić można prawie wszystko.  Zamroź świeże liście szpinaku i banany, jeśli wiesz, że nie zużyjesz ich w ciągu kilku kolejnych dni.  Będą jak znalazł, gdy będziesz miała ochotę na porcję zdrowia.
Wartość odżywcza 
Energia: 175 kcal
Błonniki: 1.8 g (10% GDA*) 
Żelazo: 1 mg (10% GDA) 
Magnez: 45 mg (18% GDA)
Wapń: 82.5 mg (16% GDA)
Witamina C: 35 mg (60% GDA)
Kwas foliowy: 37 µg (25% GDA)
*GDA (Guideline Daily Amount) – Zalecane dzienne spożycie