Pesto to idealne rozwiązanie na pyszny i zdrowy obiad. Choć rodzajów pesto jest wiele, warto samemu eksperymentować. Przedwczoraj dostałam od mamy świeżą kolendrę z ogródka, więc wybór był oczywisty. Pesto, które dziś zaprezentuję, to prawdziwy eliksir dla skóry i włosów, działający od środka. Dlaczego? Zobaczcie na skład:

  • olej lniany jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które między innymi przyczyniają się do lepszego nawilżenia. Ponadto olej lniany jest bogaty w witaminę E zwaną witaminą młodości.
  • pestki dyni– zawierają wiele witamin i minerałów m.in. cynk, który zapobiega wypadaniu  włosów i jest pomocny przy leczeniu trądziku.
  • kolendra– jest bogata w minerały i antyoksydanty, które spowalniają proces starzenia organizmu

[gap height=”25″ /]

pesto

Składniki:

pół szklanki posiekanych liści kolendry

spora garść uprażonych pestek dyni i słonecznika

ząbek czosnku

pół szklanki oleju lnianego

pół szklanki startego parmezanu, sera pecorino lub grana padano

sól morska, pieprz

Wykonanie:

Kolendrę, pestki, czosnek i ser wrzucamy do naczynia i rozdrabniamy blenderem. Powoli dolewamy olej lniany i blendujemy do czasu uzyskania głaskiej pasty. Doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem.

Podanie:

Dla podniesienia walorów odżywczych można podawać z kaszą quinoa (komosą ryżową). Lub tradycyjnie z makaronem. Pesto jest także doskonałym dodatkiem do pieczonego łososia, czy grzanek.