Obłędna granola śniadaniowa

O domowej granoli już kiedyś było. Jednak przepis, który zaprezentuję Wam dzisiaj jest w mojej ocenie zdecydowanie lepszy. Dzisiejsza granola to kwintesencja zdrowia i potężny zastrzyk energii na cały dzień. Doskonała z mlekiem, jogurtem greckim i świeżymi owocami.

[gap height=”25″ /]

Ja zrobiłam jej całkiem spory zapas. Zatem ilości poszczególnych składników są orientacyjne.

[gap height=”25″ /]

Składniki:

[gap height=”25″ /]

  • 500 gramów płatków owsianych górskich
  • 100 gramów płatków gryczanych
  • 5 łyżek otrębów gryczanych
  • 5 łyżek otrębów owsianych
  • 5 łyżek amarantusa ekspandowanego
  • suszone owoce tropikalne
  • jagody goji
  • rodzynki
  • mieszanka orzechów
  • pestki dyni
  • pestki słonecznika
  • 7 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu (ja dodałam płynnego miodu Manuka)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • ja dodałam jeszcze suszoną miechunkę jadalną oraz suszone owoce morwy

[gap height=”25″ /]

IMG_26151

[gap height=”25″ /]

IMG_2605

[gap height=”25″ /]

Wykonanie:

[gap height=”25″ /]

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni.

Mieszamy suche składniki (za wyjątkiem owoców suszonych): płatki owsiane, gryczane, otręby, amarantus ekspandowany, pestki dyni i słonecznika, orzechy i wiórki.

W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy i miód. Dodajemy wraz z olejem do suchej mieszanki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Jeśli robicie granole według podanej przeze mnie gramatury, to mieszankę trzeba podzielić na 2-3 partie.

Granolę pieczemy ok. 30 minut (każdą partię), kilkukrotnie ją mieszając podczas pieczenia. Na pięć minut przed końcem pieczenia dodajemy suszone owoce.

Tak przygotowaną granolę można przechowywać w zamkniętym naczyniu nawet do miesiąca.

 

 

 

 

 

 

Share :
You may also like
Smoothie dla skóry
Dieta
Migdałowe ciasteczka świąteczne
Dieta
5 komentarzy
  • maj 22,2014 at 12:36

    Ja też zrobiłam :) Co do owoców goi to słyszałam już tak skrajne opinie na ten temat, że jestem totalnie skołowana.

  • maj 13,2014 at 16:30

    Zrobiłem i się piecze. Tylko nie wiem jak to się piecze, więc po prostu wyłożyłem jak placek na blachę. Ciekawe, co z tego wyjdzie…

  • maj 12,2014 at 09:30

    Jagody Goji to bardzo kontrowersyjny temat, podobno ich cudowne właściwości są chwytem marketingowym, niepotwierdzonym oficjalnymi badaniami. Artykułów w Internecie na ten temat jest mnóstwo, tutaj jeden z nich: http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,130513,14205997,Jagody_goji___na_pewno_wiesz__co_jesz_.html

  • Ola
    maj 12,2014 at 08:54

    Czy mogę wiedzieć gdzie można dostać jagody Goji?

    Pozdrawiam!

    • Magda
      maj 12,2014 at 08:58

      Ola, ja jagody goji kupuję na straganie ze zdrową żywnością (jest raz w miesiącu w pobliskim centrum handlowym). Wiem, że firma Sante ma jagody goji, moim zdaniem, w dobrej cenie:

      http://sklep.sante.pl/pl/p/Jagody-Goji-150g/152

Leave a Comment