Autor: Ewa Maria


Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, ale zdrowego, polecam te babeczki. Prawie zawsze robię je w dniu zawodów biegowych, żeby zjeść coś smacznego i pożywnego na mecie. Po biegu jestem wściekle głodna! Są naprawdę lepsze od wszelkich gotowych batoników.
Przygotowanie ok. 30 minut
Pieczenie ok. 20 minut

Składniki:
-trzy bardzo dojrzałe banany
-tabliczka gorzkiej czekolady (ja używam takiej z zawartością 90% kakao)
– ½   szklanki cukru trzcinowego
-1 i ½ szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej (niekiedy daję 1 szklankę orkiszowej i ½ szklanki pełnoziarnistej żytniej)
– ¾ szklanki oleju tłoczonego na zimno (u mnie rzepakowy)
– 2 jajka (najlepiej ekologiczne)
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– ok.14-16 papierowych foremek na babeczki
Przygotowanie:
Piekarnik nastawić na 180 stopni, termoobieg lub funkcja ogrzewania góra-dół
Banany obrać, rozgnieść widelcem na talerzu.
Jajka zmiksować z olejem na jednolitą masę.
Czekoladę pokroić w małą kostkę.
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sodę. Następnie dodać jajka z olejem, rozgniecione banany, pokrojoną czekoladę- wszystko wymieszać łyżką.
Do foremek na babeczki kłaść po 2 łyżki ciasta, wstawić do piekarnika na ok. 20-25 minut, aż porządnie zbrązowieją.
Wystawić, poczekać, aż ostygną, zajadać.