Zdrowe ciasto, czyli brownie z batatów

brownie
 

W grudniu, dzięki wyzwaniu, które rzuciła moja koleżanka i dietetyczka, Monika (o jej poradni pisałyśmy u nas już nie raz) zrobiłam sobie mały detoks i od 1-24 grudnia nie jadłam słodyczy. Ku mojemu zdziwieniu, mimo, że w Wigilię mogłam już oficjalnie powrócić do jedzenia słodkiego, nie rzuciłam się od rana na czekoladki (chociażby te z kalendarza adwentowego, które grzecznie zbierałam), a dopiero wieczorem spróbowałam swoich migdałowych ciastek, o których pisałam na blogu.

Co ciekawe, od tego czasu nie miewam już „ataków na słodycze” i mimo, że ich sobie nie odmawiam, to potrafię bardzo dobrze bez nich żyć. Ostatnio też coraz częściej eksperymentuję w kuchni i szukam ciekawych kulinarnych inspiracji. Kiedy odkryłam ten przepis (znalazłam go na portalu hellozdrowie.pl – dla którego jak wiecie również piszemy – a autorką jest Gosia Łaniak, moderntasteblog.com) i zobaczyłam, że prawie wszystkie składniki mam w domu, postanowiłam go wypróbować.

Mowa o brownie z batatów, czyli słodkich ziemniaków. Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji jeść batata, to warto to nadrobić, szczególnie teraz, kiedy można je znaleźć w sklepach. Uważa się, że batat jest jednym z najbardziej odżywczych warzyw w przyrodzie. Jest znakomitym źródłem błonnika. Ponadto słodkie ziemniaki zawierają potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo oraz witaminy takie jak: A, B5, B6, C, E. Ja jem je dość regularnie, ale ciasto zrobiłam po raz pierwszy.

Następujące składniki będą Wam potrzebne:

– 700 g batatów

– dojrzałe awokado

– 2 jajka

– 2-3 łyżki miodu

– 5 łyżek ciemnego kakao

(w oryginalnym przepisie mowa jeszcze o łyżeczce ekstraktu z wanilii, ja z niego zrezygnowałam)

Bataty myjemy, kroimy na małe kawałki i gotujemy w wodzie przez około pół godziny, do momentu aż będą miękkie. Następnie ugniatamy z nich puree i czekamy aż ostygnie. Obrane awokado miksujemy razem z puree z batatów oraz dodajemy miód i jajka i wszystko ze sobą mieszamy. Na samym końcu dodajemy kakao i również mieszamy na jednolitą masę. To wszystko. Wystarczy już tylko przelać masę do formy i wrzucić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 50 minut. Pomimo, że ciasto będzie kusić swoim zapachem i wyglądem polecam spróbowanie go dopiero, jak wystygnie. Mnie osobiście smak ciasta bardzo zaskoczył i nie domyśliłabym się, że to brownie z batatów. Nie jest ani za słodkie, ani za gorzkie. Jest idealne, a do tego zdrowe.

brownie2

 

Dziękuję Gosi za przepis i inspirację, a Wam życzę smacznego!

  • http://Website Gosia

    Dzięki za ten przepis! Na pewno wypróbuję, ponieważ lubię bataty, a jeszcze bardziej brownie :D

    Pozdrawiam z Krakowa,

    Gosia

    • Zosia

      Mam nadzieję, że będzie Tobie również smakować, ale skoro lubisz bataty, to raczej nie mam wątpliwości :) Smacznego i pozdrowienia dla Krakowa!

  • http://Website Name *

    wow, super! zaraz po piątkowym egzaminie obowiązkowo robię :)

    • Zosia

      Powodzenia na egzaminie! :)

  • http://Website bibi

    Smacznie wygląda-dzisiaj będę próbować! dzięki za przepis

  • http://Website Kasia

    Dziekuje za przepis :)
    Ciekawe czemu moje wychodzi w konsystencji gestego budyniu ;)
    kolejna proba bedzie z siemieniem lnianym zamiast jajek dla moich wegetarianskich kolegow.

 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X