Proste, szybkie i wegańskie curry warzywne

 

Warzywne curry mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam połączenie mleczka kokosowego ze słodkimi warzywami, jakimi są bataty, ziemniaki i marchewka i aromatycznymi przyprawami. Poza tym danie jest wdzięcznym jednogarnkowcem nie wymagającym od nas ani czasu, ani wybitnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy poświęcić mu 15-20 minut, a wynagrodzi nam bogatym i uzależniającym smakiem

Tym razem moje danie wzbogaciłam  cukinią i czerwoną papryką, które o tej porze roku są łatwo dostępne i tanie. Curry najbardziej lubię jeść z ryżem basmati, ale wartość odżywczą dania można podbić serwując je z kaszą jaglaną lub komosą ryżową. Doskonale smakuje następnego dnia i lubi być zanoszone do pracy w lunch boxie jako zdrowy posiłek.

4-5 porcji

Warzywa:

  • 1 cukinia pokrojona w większą kostkę
  • 1 papryka pokrojona w kostkę
  • 1 duża cebula – piórka
  • 1 średni batat
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 małe marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • szczypta chilli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3-4 liście kaffiru (można pominąć)

Pozostałe:

  • Puszka mleka kokosowego
  • Puszka pomidorów
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 – 3 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 szklanka wody
  • Do podania: ryż brązowy lub basmati, prażony sezam.
  • Opcjonalnie danie można skropić sokiem z limonki.

Wykonanie:

  1. Wszystkie warzywa kroimy wg powyższej instrukcji. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy i podsmażamy cukinię i paprykę. Cukinia powinna lekko zbrązowieć.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego. Szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy i dusimy ok. 5 minut uważając, aby nie przypalić czosnku. Dodajemy batata, ziemniaki i marchewki i podsmażamy jeszcze chwilę, tak aby połączyły się z przyprawami i cebulą.
  3. Wlewamy szklankę wody, mleczko kokosowe i pomidory oraz soczewicę, dodajemy suszone liście kaffiru. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Kiedy płyn się zredukuje, a warzywa zmiękną, to znak, że nasze danie jest już gotowe. Sos powinien być gęsty.
  4. Danie podajemy z ryżem. Możemy je zwieńczyć kolendrą, prażonym sezamem i sokiem z limonki.

 

Share :
You may also like
Dietetyczna pomidorowa z bazylią
Dieta
Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i żurawiną.
Dieta

Leave a Comment