Pora na lunch #1. Zapiekanka po liftingu.

Zapiekanka to sentymentalna wycieczka w przeszłość. Solidny kawał pszennej bagietki, pieczarki, żółty ser i szlaczek z keczupu przywodzi na myśl dzieciństwo. Nam zachciało się dzisiaj zapiekanki na śródziemnomorską modłę, w nieco zdrowszej, ale równie pysznej wersji. Robi się szybko i smakuje świetnie. Solo lub jako dodatek do sałatki. 

[gap height=”25″ /]

Processed with VSCOcam with x1 preset

[gap height=”25″ /]

Składniki:

dobrej jakości bagietka lub ciabatta. Może być także ulubiony chleb.

dwa duże lub cztery średnie pomidory

kulka mozzarelli

bazylia

ząbek czosnku 

odrobina oliwy

sól, pieprz

Wykonanie:

Pomidory nacinamy i sparzamy wrzątkiem, a następnie płuczemy pod zimną wodą. Obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Rozgniatamy ząbek czosnku.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i krótko smażymy. Dodajamy pomidory i pozwalamy odparować wodzie. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Mozarellę kroimy w drobną kosteczkę. Bagietkę dzielimy na cztery części. Układamy na niej pomidory oraz mozzarellę. Wstawiamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy ok. 5 min.

[gap height=”25″ /]

Processed with VSCOcam with f2 preset

Share :
You may also like
Foodbook. Mój przykładowy, dzienny jadłospis+przepisy
Dieta - Lifestyle
Kilka słów o nawadnianiu
Dieta - Running
  • Wygląda baaardzo apetycznie ;)