Pora na lunch #1. Zapiekanka po liftingu.

Processed with VSCOcam with f2 preset
 

Zapiekanka to sentymentalna wycieczka w przeszłość. Solidny kawał pszennej bagietki, pieczarki, żółty ser i szlaczek z keczupu przywodzi na myśl dzieciństwo. Nam zachciało się dzisiaj zapiekanki na śródziemnomorską modłę, w nieco zdrowszej, ale równie pysznej wersji. Robi się szybko i smakuje świetnie. Solo lub jako dodatek do sałatki. 

 

Processed with VSCOcam with x1 preset

 

Składniki:

dobrej jakości bagietka lub ciabatta. Może być także ulubiony chleb.

dwa duże lub cztery średnie pomidory

kulka mozzarelli

bazylia

ząbek czosnku 

odrobina oliwy

sól, pieprz

Wykonanie:

Pomidory nacinamy i sparzamy wrzątkiem, a następnie płuczemy pod zimną wodą. Obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Rozgniatamy ząbek czosnku.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i krótko smażymy. Dodajamy pomidory i pozwalamy odparować wodzie. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Mozarellę kroimy w drobną kosteczkę. Bagietkę dzielimy na cztery części. Układamy na niej pomidory oraz mozzarellę. Wstawiamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy ok. 5 min.

 

Processed with VSCOcam with f2 preset

  • http://Website Marta

    Wygląda baaardzo apetycznie ;)

 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X