Pomysł na zdrowe posiłki do pracy

salatka
 

Zabieranie pudełek do szkoły, pracy, czy na uczelnie naprawdę ma sens i niesie za sobą dużo korzyści. Po pierwsze, rzadziej sięgamy po niezdrowe zapychacze. Po drugie, jest to duża ulga dla naszego portfela. Być może 10 złotych dziennie nie jest oszałamiającą kwotą, ale w skali miesiąca, to już suma pozwalająca na zakup przyzwoitych butów biegowych. Komponowanie pudełka z drugim śniadaniem może być ogromną frajdą. Warto zainwestować w takie silikonowe bo po złożeniu zajmuje naprawdę niewiele miejsca. Mój ma dołączony plastikowy widelec, a z drugiej strony tegoż znajduje się łyżeczka. Kupiłam go kilka lat temu za ponad 80 zł, czyli raczej drogo. Widziałam jednak kiedyś w dyskoncie na B. podobny i znacznie tańszy.

Sałatka z ciecierzycą i pesto pietruszkowym

 

lunchbox2

 

Mój absolutny sałatkowy faworyt. Rolę sosu odgrywa tutaj pesto pietruszkowe jest świetną alternatywą do pesto bazyliowego.

Składniki:

Puszka ciecierzycy

1 czerwona papryka

1 czerwona cebula

1 ogórek zielony

3/4 szklanki komosy ryżowej (może być kuskus lub kasza jaglana)

Pesto:

1 pęczek natki pietruszki

1/4 szklanki oleju lnianego

prażone pestki dyni

1 mały ząbek czosnku

starty ser grana padano

Warzywa kroimy w drobną kostkę

Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Prażymy pestki dyni na suchej patelni.

Natkę pietruszki blendujemy z czosnkiem, olejem, pestkami dyni oraz serem.

Mieszamy warzywa z kaszą oraz pesto

Sałatka z kaszą pęczak

 

lunchbox1

 

Składniki:

1/2 szklanki kaszy pęczak

1 jajko

pół puszki tuńczyka (kawałki w oleju)

prażone pestki słonecznika

1 czerwona papryka

garść rukoli

kilka pomidorków koktajlowych

Sos:

dwie łyżeczki musztardy

dwie łyżki oliwy lub oleju lnianego

jedna łyżka octu jabłkowego

kilka kropel cytryny

sól, pieprz

Pestki prażymy na suchej patelni.

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu

Jajko gotujemy na twardo

Paprykę kroimy w większą kostkę

Wszystkie składniki układamy w pudełku wedle uznania (sugestia na zdjęciu)

Sos:

Wszystkie składniki sosu umieszczamy w zakręcanym słoiczku. Zamykamy naczynie i energicznie nim potrząsamy do czasu aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają.

 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X