Chlebek i muffiny bananowe

chlebe-amp-muffiny
 
Autor: gościnnie Aga McLennan-Murray









Chciałabym podzielić się z wami jednym z moich ulubionych przepisów. Jest bardzo prosty, bardzo tani, bardzo smaczny, a do tego zdrowy! 

Czy kiedykolwiek zdarzyło wam się znaleźć w swojej kuchni czarne banany? Chlebek bananowy to idealny sposób na ich wykorzystanie (jeśli nie masz czarnych bananów – nie przejmuj się … możesz zawsze użyć żółtych, po prostu bardzo dojrzałych). 

Ten chlebek to świetne śniadanie, drugie śniadanie, przekąska przed i po biegu. Zawiera on błonnik, dzięki któremu czujemy się syte przez dłuższy czas. W czasie biegu, energia pochodząca z węglowodanów złożonych jest uwalniana wolniej, niż pochodząca z prostych (pamiętajcie jednak, że lepiej nie jeść tuż przed biegiem). 

Orzechy włoskie, to źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które potencjalnie spowalniają starzenie się komórek, dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym. Badania, pokazują, że omega 3 może pozytywnie wpływać także na naszą odporność. 

Z podanego przepisu można zrobić chlebek i muffinki. Ja osobiście wolę chlebek, bo jest prostszy i szybszy do zrobienia i pozostaje bardziej miękki. Muffinki wychodzą trochę twardsze, ale też dobre. 
Przyrządzenie jest bardzo proste i nie zajmie wam więcej niż 20 min. 

Składniki: 

75 g miękkiego masła 
70-80 g cukru 
125 g pełnoziarnistej mąki 
100g zwykłej mąki 
2 jajka 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
4 (bardzo) dojrzałe banany 
50 g posiekanych orzechów włoskich 
  
Przygotowanie: 

1. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180 ºC. Dobrze zmieszaj masło, cukier, proszek do pieczenia, jajka i ugniecione widelcem banany. Dodaj orzechy i przełóż (a raczej przelej) ciasto do foremki 
2. Piecz przez ok 1h. (Jeśli zdecydujesz się na muffinki, piecz je trochę krócej – ok. 50 min) 
3. Poczekaj, aż ostygnie-poparzony język to niestety, niezbyt przyjemne i niestety nieobce mi doświadczenie
  
Cena 1 chlebka: ok. 4,5 zł 
Porcji : ok. 10-12 
Wartość odżywcza 1 porcji ok: 180 kcal: Proteiny ok.3.2g; Błonnik ok. 3g 



  
Oryginalny przepis pochodzi ze strony BBC Good Food. Powyższy został przeze mnie trochę zmodyfikowany. 


  • Anonymous

    Wyglada calkiem fajnie:) Bede go zjadl!

  • http://www.blogger.com/profile/17860260215851271352 getmummyfit

    często robię troszkę inaczej bo wzoruję się na przepisie z kwestii smaku (trochę go modyfikuję) ja zamiast orzechów daję suszoną żurawinę :)

  • http://www.blogger.com/profile/09201179856844840821 Kate

    om nom nom ! Banany w każdej postaci idealne, a na muffiny czaję się od dawna, więc przepis stworzony dla mnie.

  • Anonymous

    A wymiary blaszki (na chlebek) mogę prosić?

    • http://www.blogger.com/profile/14611396398637307646 Aga

      moja ma 13×23 cm :)

  • http://www.blogger.com/profile/06493375933236750455 Arcadius Kul

    a no to fanie – tez sprobuje :)

  • http://www.blogger.com/profile/01238631848782517787 Katarzyna Mucha

    fajny przepis :-) może czytanie Waszego bloga zmotywuje mnie do biegania:-)
    pozdrawiam.
    http://tohavefabulousday.blogspot.com/

  • http://www.blogger.com/profile/14641068087631279117 nakshidil

    Zrobiłam, wyszedł pycha! Apeluję o więcej tak sensownych przepisów!

  • http://www.blogger.com/profile/02046693553560282173 Joanna Drozd-Samuel

    Super blog niedawno też zaczęłam biegać, mam nadzieję że nie przestanę;)
    a czy ktoś próbował upiec chlebek z tego przepisu w maszynce do chleba?

 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X