Warzywne curry mogłabym jeść codziennie. Uwielbiam połączenie mleczka kokosowego ze słodkimi warzywami, jakimi są bataty, ziemniaki i marchewka i aromatycznymi przyprawami. Poza tym danie jest wdzięcznym jednogarnkowcem nie wymagającym od nas ani czasu, ani wybitnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy poświęcić mu 15-20 minut, a wynagrodzi nam bogatym i uzależniającym smakiem
Tym razem moje danie wzbogaciłam cukinią i czerwoną papryką, które o tej porze roku są łatwo dostępne i tanie. Curry najbardziej lubię jeść z ryżem basmati, ale wartość odżywczą dania można podbić serwując je z kaszą jaglaną lub komosą ryżową. Doskonale smakuje następnego dnia i lubi być zanoszone do pracy w lunch boxie jako zdrowy posiłek.
4-5 porcji
Warzywa:
- 1 cukinia pokrojona w większą kostkę
- 1 papryka pokrojona w kostkę
- 1 duża cebula – piórka
- 1 średni batat
- 3 duże ziemniaki
- 2 małe marchewki
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
Przyprawy:
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- szczypta chilli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 3-4 liście kaffiru (można pominąć)
Pozostałe:
- Puszka mleka kokosowego
- Puszka pomidorów
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 2 – 3 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 szklanka wody
- Do podania: ryż brązowy lub basmati, prażony sezam.
- Opcjonalnie danie można skropić sokiem z limonki.
Wykonanie:
- Wszystkie warzywa kroimy wg powyższej instrukcji. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy i podsmażamy cukinię i paprykę. Cukinia powinna lekko zbrązowieć.
- W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego. Szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy i dusimy ok. 5 minut uważając, aby nie przypalić czosnku. Dodajemy batata, ziemniaki i marchewki i podsmażamy jeszcze chwilę, tak aby połączyły się z przyprawami i cebulą.
- Wlewamy szklankę wody, mleczko kokosowe i pomidory oraz soczewicę, dodajemy suszone liście kaffiru. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Kiedy płyn się zredukuje, a warzywa zmiękną, to znak, że nasze danie jest już gotowe. Sos powinien być gęsty.
- Danie podajemy z ryżem. Możemy je zwieńczyć kolendrą, prażonym sezamem i sokiem z limonki.
Muszę koniecznie wypróbować, i dziś będzie tym dniem :)
A co sie stało z papryką i cukinią ? Kiedy doajemy ?