Zapiekanka to sentymentalna wycieczka w przeszłość. Solidny kawał pszennej bagietki, pieczarki, żółty ser i szlaczek z keczupu przywodzi na myśl dzieciństwo. Nam zachciało się dzisiaj zapiekanki na śródziemnomorską modłę, w nieco zdrowszej, ale równie pysznej wersji. Robi się szybko i smakuje świetnie. Solo lub jako dodatek do sałatki.
[gap height=”25″ /]
[gap height=”25″ /]
Składniki:
dobrej jakości bagietka lub ciabatta. Może być także ulubiony chleb.
dwa duże lub cztery średnie pomidory
kulka mozzarelli
bazylia
ząbek czosnku
odrobina oliwy
sól, pieprz
Wykonanie:
Pomidory nacinamy i sparzamy wrzątkiem, a następnie płuczemy pod zimną wodą. Obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Rozgniatamy ząbek czosnku.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i krótko smażymy. Dodajamy pomidory i pozwalamy odparować wodzie. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Mozarellę kroimy w drobną kosteczkę. Bagietkę dzielimy na cztery części. Układamy na niej pomidory oraz mozzarellę. Wstawiamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika i pieczemy ok. 5 min.
[gap height=”25″ /]
Wygląda baaardzo apetycznie ;)