Autor: Magda

Od kilku dni chodził za mną prawdziwie domowy obiad. Mięsa praktycznie nie jem,  dlatego postawiłam na sprawdzonego łososia, którego można przyrządzać na wiele sposobów. 


Tę rybę najbardziej lubię w towarzystwie koperku i sosu cytrynowego. Oprócz tego miałam wielką ochotę na surówkę z kwaszonej kapusty, która nie dość, że jest tania, to stanowi bogate źródło witaminy C, A, E, K i witamin z grupy B. Swego czasu codziennie piłam właśnie sok z kapusty kwaszonej, aby oczyścić organizm z toksyn. 
Choć danie nie jest szczególnie wyszukane, to wciąż pyszne i zdrowe. Do pełni szczęścia zabrakło mi jedynie tartych buraczków z chrzanem. 
Ceny (ok. 10 zł) są orientacyjne i dotyczą 1 porcji*. 
Składniki:
  • filet z łososia (6 zł/porcja)
  • 150 gramów kapusty kwaszonej (0,80 zł)
  • 1 mała marchewka (0,20 zł)
  • 2 rzodkiewki (0,30 zł)
  • pół pęczka koperku (0,50 zł)
  • 3 różyczki brokułów (0,50 zł)
  • 200 gramów ziemniaków (0,50 zł)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska
  • pieprz 
Mus cytrynowy:
  • sok z połówki cytryny (0,50 zł)
  • 1 żółtko (0,80 zł)
Wykonanie:
  1. Obieramy ziemniaki i kroimy je na cztery kawałki. Mieszamy dokładnie z oliwą i odrobiną soli morskiej. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na ok. 30 min. Na ostatnie 5 min. można ustawić opcję grillowania, wtedy ziemniaki przypieką się na złoty kolor.
  2. Łosia układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 20 min. Ja lubię kiedy łosoś jest dobrze wypieczony.
  3. W międzyczasie przygotowujemy surówkę. Białą kapustę kwaszoną wrzucamy do miski, ucieramy na tarce z małymi oczkami marchew i rzodkiewki. Przyprawiamy pieprzem.
  4. Brokuły gotujemy na parze al dente. Możemy pozostawić je w formie różyczek lub zrobić z nich puree. Wtedy wrzucamy je do blendera, dorzucamy pół ząbka czosnku, odrobinę mleka i kawałeczek masła i blendujemy na gładką masę. 
Wskazówka: Jeżeli nie masz garnka lub naczynia do gotowania na parze możesz nalać odrobinę wody do zwykłego garnka i zagotować. Na ten garnek położyć metalowe sitko i przykryć pokrywką. W wielu sklepach dostępne są także specjalne metalowe sitka do gotowania na parze

   5. Na samym końcu przygotowujemy sos. Wlewamy do rondelka sok z połowy cytryny i żółtko jajka, energicznie ubijamy na małym ogniu do czasu aż powstanie z nich mus o puszystej konsystencji.

  6. Wykładamy ziemniaki na talerz. Łososia oddzielamy od skóry (po upieczeniu jest znacznie łatwiej) i posypujemy obficie koperkiem. Obok serwujemy sos i pozostałe dodatki.
* Ceny podane przy składnikach są orientacyjne. Mogą się różnić w zależności od miejsca zakupu, aktualnych promocji etc.