Autor: Magda
Od kilku dni chodził za mną prawdziwie domowy obiad. Mięsa praktycznie nie jem, dlatego postawiłam na sprawdzonego łososia, którego można przyrządzać na wiele sposobów.
Tę rybę najbardziej lubię w towarzystwie koperku i sosu cytrynowego. Oprócz tego miałam wielką ochotę na surówkę z kwaszonej kapusty, która nie dość, że jest tania, to stanowi bogate źródło witaminy C, A, E, K i witamin z grupy B. Swego czasu codziennie piłam właśnie sok z kapusty kwaszonej, aby oczyścić organizm z toksyn.
Tę rybę najbardziej lubię w towarzystwie koperku i sosu cytrynowego. Oprócz tego miałam wielką ochotę na surówkę z kwaszonej kapusty, która nie dość, że jest tania, to stanowi bogate źródło witaminy C, A, E, K i witamin z grupy B. Swego czasu codziennie piłam właśnie sok z kapusty kwaszonej, aby oczyścić organizm z toksyn.
Choć danie nie jest szczególnie wyszukane, to wciąż pyszne i zdrowe. Do pełni szczęścia zabrakło mi jedynie tartych buraczków z chrzanem.
Ceny (ok. 10 zł) są orientacyjne i dotyczą 1 porcji*.
Składniki:
- filet z łososia (6 zł/porcja)
- 150 gramów kapusty kwaszonej (0,80 zł)
- 1 mała marchewka (0,20 zł)
- 2 rzodkiewki (0,30 zł)
- pół pęczka koperku (0,50 zł)
- 3 różyczki brokułów (0,50 zł)
- 200 gramów ziemniaków (0,50 zł)
- 2 łyżki oliwy
- sól morska
- pieprz
Mus cytrynowy:
- sok z połówki cytryny (0,50 zł)
- 1 żółtko (0,80 zł)
Wykonanie:
- Obieramy ziemniaki i kroimy je na cztery kawałki. Mieszamy dokładnie z oliwą i odrobiną soli morskiej. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na ok. 30 min. Na ostatnie 5 min. można ustawić opcję grillowania, wtedy ziemniaki przypieką się na złoty kolor.
- Łosia układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 20 min. Ja lubię kiedy łosoś jest dobrze wypieczony.
- W międzyczasie przygotowujemy surówkę. Białą kapustę kwaszoną wrzucamy do miski, ucieramy na tarce z małymi oczkami marchew i rzodkiewki. Przyprawiamy pieprzem.
- Brokuły gotujemy na parze al dente. Możemy pozostawić je w formie różyczek lub zrobić z nich puree. Wtedy wrzucamy je do blendera, dorzucamy pół ząbka czosnku, odrobinę mleka i kawałeczek masła i blendujemy na gładką masę.
Wskazówka: Jeżeli nie masz garnka lub naczynia do gotowania na parze możesz nalać odrobinę wody do zwykłego garnka i zagotować. Na ten garnek położyć metalowe sitko i przykryć pokrywką. W wielu sklepach dostępne są także specjalne metalowe sitka do gotowania na parze
5. Na samym końcu przygotowujemy sos. Wlewamy do rondelka sok z połowy cytryny i żółtko jajka, energicznie ubijamy na małym ogniu do czasu aż powstanie z nich mus o puszystej konsystencji.
6. Wykładamy ziemniaki na talerz. Łososia oddzielamy od skóry (po upieczeniu jest znacznie łatwiej) i posypujemy obficie koperkiem. Obok serwujemy sos i pozostałe dodatki.
* Ceny podane przy składnikach są orientacyjne. Mogą się różnić w zależności od miejsca zakupu, aktualnych promocji etc.
brzmi bosko <3 kocham łososia w każdej wersji, a takiej nie znałam :) ten mus mnie fascynuje, to tak na surowo?
Mus wyszedł pyszny. Ja dałam całą cytrynę, ale dla kogoś kto nie przepada za zbyt kwaśnym, polecam połowę. Zapomniałam właściwie dodać, aby gotować na małym ogniu ;)
No właśnie podejrzane mi się to wydało :D
Już mi ślinka leci:;p;p megaa mniam:)
Pysznie to wygląda :) uwielbiam łososia :)
Łososia uwielbiam,a ten mus cytrynowy brzmi ciekawie i tak egzotycznie:)
Danie wygląda świetnie a jeszcze za tą cenę to już całkiem rewelacja – dzięki za podsunięcie pomysłu :)
Ciekawe te przekaski , ja ze swojej strony zaraz po zjedzeniu tych pysznosci lubie obejrzec filmik :)
Polecam ta strone Cale Filmy z Youtube
Pozdrawiam