Jak wiecie od jakiegoś czasu jem dla dwoje (czasami niestety za dwoje). Właśnie rozpoczął się sezon malinowo- borówkowy (choć trudno było pożegnać się z kuszącą słodyczą truskawek), a to moje ukochane owoce. Za wyjątkiem pierwszego trymestru, który dał mi nieźle popalić na płaszczyźnie żywieniowej (najchętniej jadłabym wtedy bułki z serem, jabłka i banany), moje upodobania żywieniowe nie zmieniły się. Rzecz jasna, w trosce o nowe życie postawiłam przede wszystkim na różnorodność,  a w moim codziennym menu znalazło się nawet miejsce na mięso, za którym raczej nie przepadam (z pewnymi, małymi wyjątkami). Oprócz kwasu foliowego nie wprowadziłam żadnej dodatkowej suplementacji  i o dziwno po dzień dzisiejszy wyniki są dobre i udało mi się uniknąć anemii.

Śniadanie

Ostatnio uwielbiam kaszę jaglaną. Przygotowuję ją z dodatkiem mleka, mieszam z jogurtem greckim lub waniliowym serkiem oraz bananem, borówkami, truskawkami i malinami. W najbliższych dniach będę testować inne przepisy z wykorzystaniem tej super zdrowej kaszy, która z racji swojej ceny, dostępności i walorów zdrowotnych, powinna jak najczęściej gościć na naszych stołach.

[gap height=”25″ /]

Processed with VSCOcam with c1 preset

[gap height=”25″ /]

Przekąska

Nie ukrywam swojej słabości do słodyczy, więc nie będę udawała, że są nieobecne w mojej diecie. Ostateczną walkę z nimi podejmę pewnie po porodzie z racji karmienia i zrzucania dodatkowych kilogramów, a słodycze nie sprzyjają ani jednemu ani drugiemu. Tutaj jest ciasteczko z kawałkami czekolady i latte.

[gap height=”25″ /]

Processed with VSCOcam with f2 preset

Obiad

 

Processed with VSCOcam with f2 preset

Tego dnia na obiad była sałatka, która od wielu miesięcy gości u nas bardzo często. Ta w swoim składzie ma: miks sałat, pomidorki truskawkowe, szalotkę, prażony boczek, jajko sadzone, grillowany ser i ciabattę z twarożkiem oraz sos na bazie musztardy, czyli właściwie wszystko to co zalegało w lodówce i prosiło się o zjedzenie (ostatnio mamy mocne postanowienie, aby nic się u nas nie marnowało).

Przekąska

Bób z masłem i sezonowe owoce.

Processed with VSCOcam with f2 preset

 

Kolacja

Domowy hummus z młodymi marchewkami. Świetny zamiennik niezdrowych przekąsek. Ja hummus robię następująco: miksuję ciecierzycę (można z puszki), 2-3 łyżki pasty tahini (zamiast pasty można użyć prażony sezam), ząbek czosnku, oliwę i sok z jednej cytryny.

 

Processed with VSCOcam with f2 preset