Autor: Magda












Nad zaletami owsianki rozpływałam się niejednokrotnie. Jednak w pewnym momencie wprost nie mogłam na nią patrzeć, więc skala możliwości śniadaniowych dość boleśnie się skurczyła. Całkiem przypadkowo jednak wpadłam na pomysł przygotowania owsianki, który natychmiast podbił moje serce i rzecz jasna żołądek. Jeśli podobnie jak ja nie lubicie suchych na wiór owsianek, to ten przepis jest właśnie dla Was.


Składniki:
  • szklanka płatków owsianych błyskawicznych lub górskich
  • ok. 2 szklanek mleka
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
Propozycje dodatków:
  • owoce sezonowe
  • owoce suszone (jagody goji, rodzynki)
  • orzechy
  • len mielony
  • cynamon mielony
Wykonanie:
Płatki owsiane wsypujemy do garnka, wlewamy mleko i gotujemy.

W międzyczasie rozgniatamy banana na papkę i wrzucamy do garnka z owsianką. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy.

Owsiankę przekładamy do miseczek, wrzucamy pozostałe dodatki i podajemy natychmiast.