Autor: Magda
Nad zaletami owsianki rozpływałam się niejednokrotnie. Jednak w pewnym momencie wprost nie mogłam na nią patrzeć, więc skala możliwości śniadaniowych dość boleśnie się skurczyła. Całkiem przypadkowo jednak wpadłam na pomysł przygotowania owsianki, który natychmiast podbił moje serce i rzecz jasna żołądek. Jeśli podobnie jak ja nie lubicie suchych na wiór owsianek, to ten przepis jest właśnie dla Was.
Składniki:
- szklanka płatków owsianych błyskawicznych lub górskich
- ok. 2 szklanek mleka
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
Propozycje dodatków:
- owoce sezonowe
- owoce suszone (jagody goji, rodzynki)
- orzechy
- len mielony
- cynamon mielony
Wykonanie:
Płatki owsiane wsypujemy do garnka, wlewamy mleko i gotujemy.
W międzyczasie rozgniatamy banana na papkę i wrzucamy do garnka z owsianką. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy.
Owsiankę przekładamy do miseczek, wrzucamy pozostałe dodatki i podajemy natychmiast.
Owsianka ma ten plus, że stanowi bazę do dalszych wariacji śniadaniowych :) Jak nam się jedna opcja znudzi, można zmienić składniki, dodatki i już mamy zupełnie inne danie ;) U mnie króluje owsianka na wodzie z jogurtem greckim, bananem, nerkowcami i cynamonem. Chociaż owsianka z jogurtem greckim, prażonym słonecznikiem i konfiturą też jest bardzo dobra :)
Muszę wypróbować wariant z prażonym słonecznikiem.
właśnie dzięki „wariantowości” owsianka nie może się chyba znudzić:) świeże owoce, owoce mrożone, coś ze słoika, orzechy, bakalie, opcji jest chyba milion:) i za to uwielbiam owsiankę:)
Owsianka jest na tyle świetna że za każdym razem można zrobić ją inaczej a smakuje równie pysznie:)
U mnie owsianka zawsze przynajmniej z jogurtem, to podstawa do dalszych pomysłów :)
UWIELBIAM OWSIANKOWE SNIADANIE :) DUUUZO ENERGII NA CALY DZIEN :) LOVE IT :) p.s jestem u Was pierwszy raz..i jestem pod wrazeniem :) ładnie u Was :) u mnie 9 tyg z wyzwaniami :) 3majcie kciuki :)
Dziękujemy. Życzymy powodzenia.
Dla tych co nie trawią mleka, proponuje ugotować owsiankę na wodzie i dodać jogurt naturalny
No proszę, chciałam kulinarnie i oto jest. :) Już ten poprzedni łosoś zjedzony strawiony wybiegany i co tam jeszcze to nie wiem. :) Owsianka jak najbardziej, wcinam na różne sposoby również w pracy :). Pomysł z bananem wypróbuję – a jakże :). Dziewczyny mam do Was takie pytanko niekulinarne. Jak tak sobie biegacie to średnio z jaką prędkością? Chodzi mi o takie popołudniowe bieganie, nie wyścig :)
pozdrawiam Ania
Super Aniu, że spodobały Ci się przepisy. Co do prędkości, to ja staram się biegać cały czas poniżej 6:00 min/km. Ale jeszcze rok temu była to dla mnie norma. Oczywiście gdy mam gorszy dzień, to nie spinam się, aby biegać szybciej, tylko pozostaję przy wolniejszym tempie.
Moja owsianka to płatki, miód, orzechy i żurawina. Polecam też płatki jaglane – baaaaardzo zdrowe.
Magda
Muszę spróbować tych płatków. :)
U mnie owsianka prawie codziennie, a co dodaję? to na co mam danego dnia ochotę!
Zamiast na mleku- owsianka na wodzie, mleku ryżowym, owsianym, migdałowym…
Może być ugotowana łącznie z ulubionymi suszonymi owocami (np. pokrojone morele, rodzynki) co daje naturalną słodycz i wiórkami kokosowymi! pycha!
Polana syropem z agawy plus starte jabłko…
Ugotowana ze stewią (kolejna naturalna słodycz), laską wanilii, posypana cynamonem (tak też robiłam kasze jaglaną czy quinoa)
Latem z sezonowymi owocami- z kozim naturalnym jogurtem i truskawkami/brzoskwinaimi/malinami
ostatnio jako dodatek wykorzystuję orzechy i jagody goji
Tak naprawdę w przygotowaniu owsianki ogranicza nas tylko wyobraźnia :) i do Twojego przepisu Magda też dodałabym wiórki kokosowe-zainspirowana olejem ;)
Coś zdrowego i pysznego, szczególnie na nadchodzący jesienno-zimowy sezon. Rozgrzewające ciepłe śniadania- najlepsze.
Ewka
Super ciekawe kombinacje. Ja niestety nie mogę się przekonać do mleka roślinnego. Wciąż w szafie mam nieotwarty karton mleka ryżowego, więc może spróbuję przemycić je w owsiance.
owsianka to najlepsze śniadanie :) Chociaż szerze powiem, że nigdy nie robiłam jej na mleku, zawsze na wodzie :)
Zostałam do owsianki przekonana, a teraz szerzę tę wiedzę wśród ludów, które jeszcze jej nie znają. Nawróciłam 3 osoby :D
Ciekawe te przekaski , ja ze swojej strony zaraz po zjedzeniu tych pysznosci lubie obejrzec filmik :)
Polecam ta strone Cale Filmy z Youtube
Pozdrawiam
hey dziewczyny
Ostatnio temat owsianki jest na topie. tez czytam sporo na temat śniadań kondycyjnych, jest świetną książka gdzie również wspomniana Kikkan Randal, narciarka biegowa ze Stanów.
Rozmawiając ze specjalistami od żywienia sportowego, zdobyłem opinie o owsiance, by jej nie gotować, ponieważ wtedy składniki wewnętrzne niekorzystnie wpływają na nasz organizm biegowy.
Sprawdźcie
z biegowym pozdrowieniem, Marek
Pozdrowienia ze szklarskiej Poręby, zapraszamy na treningi do nas, jest wyborna pogoda.
Super, też tak lubię ;)