Autor: Magda




Tym przepisem chciałabym zapoczątkować cykl wpisów pokazujących, że zdrowa kuchnia nie wymaga wielkich nakładów budżetowych oraz wielogodzinnego stania nad garnkami. W nowym roku chcę jeszcze lepiej się odżywiać i dlatego postanowiłam testować jak najwięcej nowych przepisów (tak, popadłam w kulinarną rutynę). Ten, który prezentuję dzisiaj jest naprawdę pyszny, błyskawiczny i sycący, a przede wszystkim niskokaloryczny (no może oprócz śmietanki, ale można ją zastąpić np. jogurtem greckim). Przedstawiony poniżej przepis został zainspirowany tym przepisem.
Składniki:
1 opakowanie przecieru pomidorowego 400 g (nie koncentrat)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 duża marchew
śmietanka 18 % lub jogurt grecki 
łyżeczka papryki wędzonej
2 liście laurowe
bulion np. drobiowy
wiórki parmezanu do posypania
¼ szklanki listków bazylii
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Opcjonalnie:
Makaron (w wersji dietetycznej makaron pełnoziarnisty) lub ryż brązowy lub grzanki zrobione z „wczorajszego“ chleba.
Przygotowanie:
1. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pociętą w piórka cebulę, posiekany czosnek, pokrojoną marchew i liść laurowy. Całość posypujemy wędzoną papryką. Smażymy ok. 4 min.
2. Wlewamy przecier pomidorowy i dwie szklanki bulionu. Całość gotujemy do czasu, gdy marchew stanie się miękka. Wyciągamy liście laurowe.
3. W międzyczasie gotujemy makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu.
4. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy bazylię, doprawiamy solą i pieprzem i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.


5. Dekorujemy listkami bazylii i kleksem śmietanki.