Czy Wam także w większości przypadków zdarza się ugotować więcej kaszy jaglanej? Jeśli tak, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Kasza jaglana niezmiennie od kilku lat utrzymuje się na fali i nic nie wskazuje na to, aby szybko spadła z piedestału popularności. Jest tania, wydajna i wszechstronna. Nie bez powodu zyskała miano królowej kasz. Jest bezglutenowa, zasadotwórcza, zawiera m.in. witaminy z grupy B, żelazo i krzem. Kasza jaglana to doskonały fundament wielu potraw zarówno na słodko, jak i na słono.

Przepis na ciasteczka z kaszy jaglanej znalazłam w jednym z numerów Kukbuka i od razu mnie zaintrygował. Postanowiłam go jednak nieco zmodyfikować i użyć więcej składników niż w oryginalnycm przepisie, zresztą ja nigdy nie trzymam się podanych proporcji; być może w tym tkwi przyczyna wielu moich kulinarnych porażek. Ciasteczka są przyjemnie słodkie, z dodatkiem jagód goji lub rodzynek. Stanowią doskonałą (zdrową) zachciankę dla złaknionych słodyczy. Myślę sobie, że następnym razem dodam do nich wiórki kokosowe bo od czasu rozstania (chwilowego) z “sklepowymi” słodyczami i nabiałem wszystko co kokosowe odrobinę rekompensuje mi tę niepowetowaną stratę.

[gap height=”25″ /]

Processed with VSCOcam with f2 preset

[gap height=”25″ /]

Składniki:

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

5 łyżek syropu z agawy (może być też miód, syrop klonowy lub brązowy cukier)

pół szklanki mąki jaglanej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek jagód goji lub rodzynek

2 jajka

75 g miękkiego masła

Wykonanie:

1. Gotujemy kaszę jaglaną wg instrukcji na opakowaniu. Aby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki przelewamy suchą kaszę zimną wodą i wrzątkiem.

  1. Mieszamy ugotowaną kaszę jaglaną z masłem, jakami, syropem z agawy
  2. Dodajemy mąkę jaglaną, proszek do pieczenia i jagody lub rodzynki
  3. Wszystko mieszamy tak, aby składniki się dobrze połączyły
  4. Powstałą masę wkładamy do lodówki na godzinę. Pozostawiamy do stężenia na minimum godzinę.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopnii
  6. Nabieramy łyżką porcje i formujemy ciasteczka
  7. Pieczemy ok. 45 minut*

W oryginalnym przepisie podano czas pieczenia 15 minut, jednak moje ciasteczka potrzebowały ich aż 45, aby ładnie się przyrumieniły.