Czy Wam także w większości przypadków zdarza się ugotować więcej kaszy jaglanej? Jeśli tak, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Kasza jaglana niezmiennie od kilku lat utrzymuje się na fali i nic nie wskazuje na to, aby szybko spadła z piedestału popularności. Jest tania, wydajna i wszechstronna. Nie bez powodu zyskała miano królowej kasz. Jest bezglutenowa, zasadotwórcza, zawiera m.in. witaminy z grupy B, żelazo i krzem. Kasza jaglana to doskonały fundament wielu potraw zarówno na słodko, jak i na słono.
Przepis na ciasteczka z kaszy jaglanej znalazłam w jednym z numerów Kukbuka i od razu mnie zaintrygował. Postanowiłam go jednak nieco zmodyfikować i użyć więcej składników niż w oryginalnycm przepisie, zresztą ja nigdy nie trzymam się podanych proporcji; być może w tym tkwi przyczyna wielu moich kulinarnych porażek. Ciasteczka są przyjemnie słodkie, z dodatkiem jagód goji lub rodzynek. Stanowią doskonałą (zdrową) zachciankę dla złaknionych słodyczy. Myślę sobie, że następnym razem dodam do nich wiórki kokosowe bo od czasu rozstania (chwilowego) z “sklepowymi” słodyczami i nabiałem wszystko co kokosowe odrobinę rekompensuje mi tę niepowetowaną stratę.
[gap height=”25″ /]
[gap height=”25″ /]
Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
5 łyżek syropu z agawy (może być też miód, syrop klonowy lub brązowy cukier)
pół szklanki mąki jaglanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek jagód goji lub rodzynek
2 jajka
75 g miękkiego masła
Wykonanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną wg instrukcji na opakowaniu. Aby pozbyć się nieprzyjemnej goryczki przelewamy suchą kaszę zimną wodą i wrzątkiem.
- Mieszamy ugotowaną kaszę jaglaną z masłem, jakami, syropem z agawy
- Dodajemy mąkę jaglaną, proszek do pieczenia i jagody lub rodzynki
- Wszystko mieszamy tak, aby składniki się dobrze połączyły
- Powstałą masę wkładamy do lodówki na godzinę. Pozostawiamy do stężenia na minimum godzinę.
- Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopnii
- Nabieramy łyżką porcje i formujemy ciasteczka
- Pieczemy ok. 45 minut*
W oryginalnym przepisie podano czas pieczenia 15 minut, jednak moje ciasteczka potrzebowały ich aż 45, aby ładnie się przyrumieniły.
Będę musiała wypróbować ;) Bardzo podobne do zwykłych piegusków z zewnątrz :P W sumie nigdy nie jadłam chyba jeszcze kaszy jaglanej.. :D
Czy do ciasteczek mozna dodac zwyklej maki zamiast jaglanej?