Autor: gościnnie Aga McLennan-Murray
Chciałabym podzielić się z wami jednym z moich ulubionych przepisów. Jest bardzo prosty, bardzo tani, bardzo smaczny, a do tego zdrowy!
Czy kiedykolwiek zdarzyło wam się znaleźć w swojej kuchni czarne banany? Chlebek bananowy to idealny sposób na ich wykorzystanie (jeśli nie masz czarnych bananów – nie przejmuj się … możesz zawsze użyć żółtych, po prostu bardzo dojrzałych).
Ten chlebek to świetne śniadanie, drugie śniadanie, przekąska przed i po biegu. Zawiera on błonnik, dzięki któremu czujemy się syte przez dłuższy czas. W czasie biegu, energia pochodząca z węglowodanów złożonych jest uwalniana wolniej, niż pochodząca z prostych (pamiętajcie jednak, że lepiej nie jeść tuż przed biegiem).
Orzechy włoskie, to źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które potencjalnie spowalniają starzenie się komórek, dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym. Badania, pokazują, że omega 3 może pozytywnie wpływać także na naszą odporność.
Z podanego przepisu można zrobić chlebek i muffinki. Ja osobiście wolę chlebek, bo jest prostszy i szybszy do zrobienia i pozostaje bardziej miękki. Muffinki wychodzą trochę twardsze, ale też dobre.
Przyrządzenie jest bardzo proste i nie zajmie wam więcej niż 20 min.
Składniki:
75 g miękkiego masła
70-80 g cukru
125 g pełnoziarnistej mąki
100g zwykłej mąki
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 (bardzo) dojrzałe banany
50 g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180 ºC. Dobrze zmieszaj masło, cukier, proszek do pieczenia, jajka i ugniecione widelcem banany. Dodaj orzechy i przełóż (a raczej przelej) ciasto do foremki
2. Piecz przez ok 1h. (Jeśli zdecydujesz się na muffinki, piecz je trochę krócej – ok. 50 min)
3. Poczekaj, aż ostygnie-poparzony język to niestety, niezbyt przyjemne i niestety nieobce mi doświadczenie
Cena 1 chlebka: ok. 4,5 zł
Porcji : ok. 10-12
Oryginalny przepis pochodzi ze strony BBC Good Food. Powyższy został przeze mnie trochę zmodyfikowany.
Wyglada calkiem fajnie:) Bede go zjadl!
często robię troszkę inaczej bo wzoruję się na przepisie z kwestii smaku (trochę go modyfikuję) ja zamiast orzechów daję suszoną żurawinę :)
om nom nom ! Banany w każdej postaci idealne, a na muffiny czaję się od dawna, więc przepis stworzony dla mnie.
A wymiary blaszki (na chlebek) mogę prosić?
moja ma 13×23 cm :)
a no to fanie – tez sprobuje :)
fajny przepis :-) może czytanie Waszego bloga zmotywuje mnie do biegania:-)
pozdrawiam.
http://tohavefabulousday.blogspot.com/
Zrobiłam, wyszedł pycha! Apeluję o więcej tak sensownych przepisów!
Super blog niedawno też zaczęłam biegać, mam nadzieję że nie przestanę;)
a czy ktoś próbował upiec chlebek z tego przepisu w maszynce do chleba?