Spaghetti z buraczanym pesto

Ostatnio buraki na dobre zagościły w mojej kuchni. Wierzę w ich dobry wpływ na nasze zdrowie. To prawdziwa skarbnica witamin. Poza tym zwiększają wydolność organizmu, a ta wyjątkowo przydaje się biegacz[k]om.  


W piątek znalazłam przepis (co ciekawe, znalazłam go przypadkiem na stronie sklepu Lidl, na której można znaleźć sporo zdrowych przepisów) na buraczane pesto. Jeszcze tego samego dnia postanowiłam go wypróbować. Jeżeli lubicie szybkie, zdrowe przepisy, to ten będzie idealny.
Składniki (porcja dla 4 osób):
  • opakowanie makaronu spaghetti (ja użyłam makaron pełnoziarnisty)
  • 3 buraki
  • ząbek czosnku (lub nawet 2, jeżeli ktoś lubi)
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • pół szklanki tartego sera Grana Padano
  • pół limonki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Gotujemy buraki, aż staną się miękkie. Kiedy trochę wystygną obieramy je i kroimy na mniejsze kawałki. W międzyczasie można już zacząć gotować makaron. Do buraków dodajemy sok z połówki limonki (ja dodałam z całej limonki), orzechy oraz czosnek. Ja go najpierw lekko podsmażyłam na oliwie z oliwek, ale można dodać świeży. Wszystkie te składniki miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli będzie zbyt gęsta należy dodać trochę oliwy z oliwek. Na końcu dodajemy ser Grana Padano oraz przyprawy i ponownie mieszamy. Tu również pozwoliłam sobie na małą modyfikację. Zamiast Grana Padano dodałam ser kozi, który dobrze pasuje do buraków. Ugotowany makaron mieszamy dokładnie z pesto i danie gotowe. Do dekoracji można dodać listek bazylii, świeżego szpinaku albo zieloną pietruszkę.
Ps. Zdjęcie zostało zrobione telefonem, nie korzystałam z żadnego Photoshopa, makaron naprawdę tak pięknie wyglądał. Trochę tak w barwach naszych koszulek, nie sądzicie? ;)
Smacznego!

Share :
You may also like
Babeczki z bananami i gorzką czekoladą
Dieta
Wiosenny przegląd stanu zdrowia
Dieta - Pielęgnacja
10 komentarzy
  • lut 7,2014 at 23:00

    dzięki za ten przepis, w ramach wdrażania buraków do diety postanowiłam go wypróbować – jest pyszne! (chociaż przyznam, że miałam obawy, jak to makaron z burakami, przecież buraki to tylko do mięsa z ziemniakami;]) Myślę, że często teraz będzie gościć w moim menu:) możliwe też, że to pesto też będzie się dobrze łączyło z opiekanym chlebem, to muszę jeszcze wypróbować:)

  • lut 6,2014 at 22:47

    Pychotka, sama ostatnio robiłam :))

    • lut 7,2014 at 20:52

      Super :) Ja znowu powtórzę, może nawet jutro przed niedzielnym, długim biegiem :)

  • Anonymous
    lut 3,2014 at 07:22

    wygląda przepysznie!

  • lut 2,2014 at 22:33

    Jakoś nie mogę się przekonać do buraków :( a chciałabym bardzo

    • lut 3,2014 at 08:18

      Może jako pesto zasmakują? :)

  • lut 2,2014 at 19:53

    Smacznie wygląda:)

    U mnie dziś również burak królował:D W kotlecikach drobiowych:)

    • lut 2,2014 at 20:04

      O, też brzmi dobrze. Jednak burak to wszechstronne warzywo! ;)

  • lut 2,2014 at 19:41

    Pierwszy raz widzę spaghetti w takim wydaniu :) Muszę kiedyś spróbować :)

    pozdrawiam

    • lut 2,2014 at 19:46

      Mnie też zaciekawiło, a że przepis szybki, to od razu zrobiłam ;)

Skomentuj Anonymous Anuluj pisanie odpowiedzi