Śniadanie Mistrzów nr 1, czyli owsianka ze złotym syropem.

Jeśli ktoś mówi, że owies jest dla koni jest w błędzie. My z M. od owsa zaczynamy niemal każdy dzień i jeszcze nam kopyta nie wyrosły. Póki co cieszymy się nawet końskim zdrowiem. Nie mam nic przeciwko białym bułkom, ale śniadanie ma być przede wszystkim zdrowe, kaloryczne i sycące. Wyczytałam, że płatki owsiane są w pierwszej trójce najzdrowszych pokarmów świata, tuż za czosnkiem. 

Niekoniecznie polecam duet owsianka plus czosnek, poniższa wariacja na temat owsianki jest moim najfajnieszym śniadaniem, jeszcze z zamierzchłych czasów, gdy mieszkałam na Wyspach. Ja po takim śniadaniu nie jestem głodna przez 5 godzin! Więcej o właściwościach owsianki tutaj.
 Uwaga, wpis zawiera lokowanie produktu. Autorka bloga nie ponosi jednak z tego tytułu żadnych korzyści materialnych.
Składniki:
szklanka płatków owsianych
tyle samo mleka 
łyżeczka lnu mielonego
garść migdałów
hojna dawka rodzynek
Do słodzenia używam Golden Syrupu (widoczny na zdjęciu), którego zasmakowałam w Anglii i ku mojej uciesze i długich poszukiwaniach znalazłam go w Marks&Spencer za 11 zł.
Wykonanie:
Wsypujemy płatki do garnka z mlekiem i zagotowujemy. Ja gotuję je nieco dłużej niż zaleca opakowanie bo bardzo lubię konsystencję papki. Gorącą owsiankę mieszamy z łyżeczką syropu lub miodu i dodajemy orzechy i/lub owoce.
Całość wygląda jak zaprawa budowlana, ale zapewniam jest pysznie zwłaszcza z sokiem pomarańczowym i kawą.





 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X