Autor: Agnieszka McLennan-Murray


Niedawno zostałam poproszona o kilka rad dotyczących szybkiego, zdrowego lunchu, który można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. 
Gdy planujemy zabierać swój lunch ważne jest, aby dobrze go zapakować. Wiem, że brzmi to dość trywialnie, ale po kilku „wyciekach” i kanapkach, które bardziej przypominały naleśniki, postanowiłam zwracać no to uwagę, gdyż takie niespodzianki bardzo zniechęcają.  
Jednym z moich ulubionch lunchowych wyborów jest sałatka z ciecierzycy (cieciorki). 
Myślę, że ciecierzyca jest niedocenioną rośliną. Jej nasiona są wspaniałym źródłem białka, dzięki czemu stanowią świetny substytu mięsa. Można ją przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest humus, który często jest używany jako dip. 
Ciecierzyca jest źródłem cynku, który korzystnie wpływa na wygląd naszej skóry i nasz układ odpornościowy. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnie wpływa ona  na nasze serce i układ krwionośny. Wysoka zawartość fosforu ucieszy i wzmocni nasze zęby i kości
Ciecierzycę można znaleźć w sklepach w dwóch wersjach – gotowej do jedzenia, w puszce i w wersji suszonej, która wymaga namaczania, a następnie gotowania. Jeśli się spieszymy, wersja w puszce jest bardzo wygodna. Jednak suszona jest bardziej ekonomiczna. 
Na 2 porcje potrzebne są poniższe składniki: 
– puszka lub ok. 1 szklanka cieciorki (po namoczeniu i ugotowaniu) 
– 100 g sera typu feta 
– 8-9 pomidorków koktailowych lub 2-3 normalne pomidory  
– połowa czerwonej cebulki 
– sok z połowy cytryny 
– 2 hojne garście posiekanej natki pietruszki 
Ciecierzycę odsączamy z wody. Jeśli używacie suszonej, należy ją namoczyć na noc (ok.10-12 godzin) w ok. 1/2 litra wody, a następnie ugotować  w tej samej wodzie, na niewielkim ogniu, pod przykryciem (ok. 1, 5 godziny).
Ser kroimy w kostkę. Kroimy cebulę, pomidory i siekamy pietruszkę. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. I gotowe. 
Ostatnio dodałam też garść płatków migdałowych i wyszło naprawdę świetnie. Następnym razem poeksperymentuję z innymi ziarnami np. słonecznikiem lub dynią.
Sałatka jest gotowa do jedzenia. Zostawiona na noc, w lodówce nabierze dodatkowego smaku i będzie idealnym lunchem. Smacznego! 
Cena jednej porcji: ok 3.50 zł.
Wartość odżywcza 1 porcji: ok 200 kcal; Proteiny 10 g; Błonnik 2.5 g