Pasta Party cz. 2

makaron
 
Nie od razu pokochałam musztardowy i nieco ostry smak rukoli. Rozpoczęło się niewinnie od sałatki, w której słodycz gruszki łagodziła gorycz rukoli – uwielbiającej towarzystwo dobrze wysmażonego boczku, serów pleśniowych, szynki parmeńskiej. Dzisiaj, ta obfitująca w witaminę C roślina, zajmuje ważne miejsce w moim jadłospisie. 
Kompozycja, którą uwieczniłam na zdjęciu, to kompilacja stworzona z dostępnych w lodówce ingrediencji (balansujących na krawędzi zdatności do spożycia), która doskonale spełnia rolę obiadu, kolacji, czy lunchu.
Składniki:
garść rukoli
kilka pomidorków koktajlowych
puszka fasoli czerwonej
kilka małych kulek mozzarelli
dwa plastry szynki parmeńskiej
parmezan lub inny twardy ser
cebula czerwona pokrojona w piórka
makaron świderki lub inny krótki
Sos:
kilka łyżek stołowych jogurtu naturalnego lub majonezu (nie mogłam sobie odmówić tego ostatniego)
3 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy angielskiej
ulubione zioła, np. tymianek, bazylia, oregano, estragon, pietruszka, koperek.
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente wg instrukcji na opakowaniu. Pomidorki kroimy na połówki, a szynkę według uznania. Wszystko co nie wymaga krojenia wrzucamy do tego co już pokrojone zostało. Sos: mieszmy olej z ziołami, dodajemy musztardę i majonez i mieszamy do czasu aż uzyskamy kremową konsystencję.

  • http://twojezwyciestwo.wordpress.com/ twojezwyciestwo

    Pycha:)

 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X