Temat płatków owsianych mogłabym eksploatować w nieskończoność, a poniższy przepis w pełni oddaje znaczenie powiedzenia, że ograniczeniem może  być tylko nasza wyobraźnia. Płatki owsiane są zdrowe, pożywne i w każdym zestawieniu topowych składników diety biegacza, plasują się na bardzo wysokich pozycjach.
Propozycja prezentowana dzisiaj jest kompilacją wszystkiego co dobre i zdrowe. Pomysł na owsiankowe smoothie podsunęła mi znajoma dietetyczka z Londynu. Pierwsze podejście było nieudane – zbyt dużo płatków w stosunku do pozostałych składników sprawiło, że napój smakował iście tekturowo. Dopiero mała modyfikacja uczyniła ów posiłek poważnym kandydatem na sztandarową pozycję letniego menu śniadaniowego (sezon truskawkowy soon). Po takim śniadaniu śmiało możecie ruszyć na trening lub po prostu zmierzyć się z wyzwaniami codzienności.


















Składniki:

   300ml świeżego mleka 2 %
   100 g jogurtu greckiego
   25 g płatków owsianych
   50 g borówek
   100 g truskawek
   1 łyżeczka miodu lub cukru trzcinowego

(ja dodałam kilka łyżeczek lnu mielonego, będącego naturalnym źródłem kwasów omega 3, żelaza, błonnika oraz wapnia)

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 4-5min. W międzyczasie rozprawiamy się blenderem z borówkami, truskawkami i jogurtem greckim. Do powstałego koktajlu dodajemy ugotowaną owsiankę, wsypujemy cukier i len mielony. Blendujemy (jaki jest polski odpowiednik tego strasznego słowa?) na gładką masę. Gotowe.