Lassi to tradycyjny napój wywodzący się z Indii. Idealnie orzeźwia w upalne dni. Istnieje bardzo dużo różnych wersji napoju – jedne są słodkie, drugie słone, z owocami lub bez. Można zrobić je na jogurcie, na maślance, z dodatkiem wody czy też z mieszanką przypraw (taka jest tradycyjna wersja).

Ja zrobiłam bardzo prostą wersję z mango, taką lubię najbardziej. Mango, nazywane również „owocem młodości”, jest bogatym źródłem m.in. witaminy C, witamin z grupy B, zawiera również witaminę A i E, oraz jest bogaty w miedź, potas i magnez. Warto włączyć ten owoc do swojej diety.

[gap height=”25″ /]

 Składniki:

– 1 dojrzałe mango

– szklanka świeżego mleka

– dwie szklanki jogurtu naturalnego

– opcjonalnie szczypta kardamonu

[gap height=”25″ /]

Przepis jest niezwykle prosty. Wystarczy obrać mango i pokroić w małe kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i dokładnie miksujemy, tak aby powstał gładki mus. Lassi przelewamy do szklanki i gotowe! Na końcu można dodać jeszcze szczyptę kardamonu.

Proste, a jakie smaczne!

 

mangolassi1