Obiad za 10 zł. Łosoś z musem cytrynowym i warzywami.

obiad2
 
Autor: Magda

Od kilku dni chodził za mną prawdziwie domowy obiad. Mięsa praktycznie nie jem,  dlatego postawiłam na sprawdzonego łososia, którego można przyrządzać na wiele sposobów. 


Tę rybę najbardziej lubię w towarzystwie koperku i sosu cytrynowego. Oprócz tego miałam wielką ochotę na surówkę z kwaszonej kapusty, która nie dość, że jest tania, to stanowi bogate źródło witaminy C, A, E, K i witamin z grupy B. Swego czasu codziennie piłam właśnie sok z kapusty kwaszonej, aby oczyścić organizm z toksyn. 
Choć danie nie jest szczególnie wyszukane, to wciąż pyszne i zdrowe. Do pełni szczęścia zabrakło mi jedynie tartych buraczków z chrzanem. 
Ceny (ok. 10 zł) są orientacyjne i dotyczą 1 porcji*. 
Składniki:
  • filet z łososia (6 zł/porcja)
  • 150 gramów kapusty kwaszonej (0,80 zł)
  • 1 mała marchewka (0,20 zł)
  • 2 rzodkiewki (0,30 zł)
  • pół pęczka koperku (0,50 zł)
  • 3 różyczki brokułów (0,50 zł)
  • 200 gramów ziemniaków (0,50 zł)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska
  • pieprz 
Mus cytrynowy:
  • sok z połówki cytryny (0,50 zł)
  • 1 żółtko (0,80 zł)
Wykonanie:
  1. Obieramy ziemniaki i kroimy je na cztery kawałki. Mieszamy dokładnie z oliwą i odrobiną soli morskiej. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na ok. 30 min. Na ostatnie 5 min. można ustawić opcję grillowania, wtedy ziemniaki przypieką się na złoty kolor.
  2. Łosia układamy w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 20 min. Ja lubię kiedy łosoś jest dobrze wypieczony.
  3. W międzyczasie przygotowujemy surówkę. Białą kapustę kwaszoną wrzucamy do miski, ucieramy na tarce z małymi oczkami marchew i rzodkiewki. Przyprawiamy pieprzem.
  4. Brokuły gotujemy na parze al dente. Możemy pozostawić je w formie różyczek lub zrobić z nich puree. Wtedy wrzucamy je do blendera, dorzucamy pół ząbka czosnku, odrobinę mleka i kawałeczek masła i blendujemy na gładką masę. 
Wskazówka: Jeżeli nie masz garnka lub naczynia do gotowania na parze możesz nalać odrobinę wody do zwykłego garnka i zagotować. Na ten garnek położyć metalowe sitko i przykryć pokrywką. W wielu sklepach dostępne są także specjalne metalowe sitka do gotowania na parze

   5. Na samym końcu przygotowujemy sos. Wlewamy do rondelka sok z połowy cytryny i żółtko jajka, energicznie ubijamy na małym ogniu do czasu aż powstanie z nich mus o puszystej konsystencji.

  6. Wykładamy ziemniaki na talerz. Łososia oddzielamy od skóry (po upieczeniu jest znacznie łatwiej) i posypujemy obficie koperkiem. Obok serwujemy sos i pozostałe dodatki.
* Ceny podane przy składnikach są orientacyjne. Mogą się różnić w zależności od miejsca zakupu, aktualnych promocji etc.

  • http://www.blogger.com/profile/18286437902724034359 Dominika Polok

    brzmi bosko <3 kocham łososia w każdej wersji, a takiej nie znałam :) ten mus mnie fascynuje, to tak na surowo?

    • http://www.blogger.com/profile/18337660682517794661 Magda

      Mus wyszedł pyszny. Ja dałam całą cytrynę, ale dla kogoś kto nie przepada za zbyt kwaśnym, polecam połowę. Zapomniałam właściwie dodać, aby gotować na małym ogniu ;)

    • http://www.blogger.com/profile/18286437902724034359 Dominika Polok

      No właśnie podejrzane mi się to wydało :D

  • http://www.blogger.com/profile/04085848517753678518 eM

    Już mi ślinka leci:;p;p megaa mniam:)

  • http://www.blogger.com/profile/09742711252875296639 Inulec

    Pysznie to wygląda :) uwielbiam łososia :)

  • http://www.blogger.com/profile/06768352230257319107 setterka

    Łososia uwielbiam,a ten mus cytrynowy brzmi ciekawie i tak egzotycznie:)

  • http://taniemoto.com/ Radek

    Danie wygląda świetnie a jeszcze za tą cenę to już całkiem rewelacja – dzięki za podsunięcie pomysłu :)

  • http://www.blogger.com/profile/03083288772263867370 Maciek Filmowy

    Ciekawe te przekaski , ja ze swojej strony zaraz po zjedzeniu tych pysznosci lubie obejrzec filmik :)
    Polecam ta strone Cale Filmy z Youtube
    Pozdrawiam

 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X