Mój przykładowy letni, dzienny jadłospis

Jak wiecie od jakiegoś czasu jem dla dwoje (czasami niestety za dwoje). Właśnie rozpoczął się sezon malinowo- borówkowy (choć trudno było pożegnać się z kuszącą słodyczą truskawek), a to moje ukochane owoce. Za wyjątkiem pierwszego trymestru, który dał mi nieźle popalić na płaszczyźnie żywieniowej (najchętniej jadłabym wtedy bułki z serem, jabłka i banany), moje upodobania żywieniowe nie zmieniły się. Rzecz jasna, w trosce o nowe życie postawiłam przede wszystkim na różnorodność,  a w moim codziennym menu znalazło się nawet miejsce na mięso, za którym raczej nie przepadam (z pewnymi, małymi wyjątkami). Oprócz kwasu foliowego nie wprowadziłam żadnej dodatkowej suplementacji  i o dziwno po dzień dzisiejszy wyniki są dobre i udało mi się uniknąć anemii.

Śniadanie

Ostatnio uwielbiam kaszę jaglaną. Przygotowuję ją z dodatkiem mleka, mieszam z jogurtem greckim lub waniliowym serkiem oraz bananem, borówkami, truskawkami i malinami. W najbliższych dniach będę testować inne przepisy z wykorzystaniem tej super zdrowej kaszy, która z racji swojej ceny, dostępności i walorów zdrowotnych, powinna jak najczęściej gościć na naszych stołach.

[gap height=”25″ /]

Processed with VSCOcam with c1 preset

[gap height=”25″ /]

Przekąska

Nie ukrywam swojej słabości do słodyczy, więc nie będę udawała, że są nieobecne w mojej diecie. Ostateczną walkę z nimi podejmę pewnie po porodzie z racji karmienia i zrzucania dodatkowych kilogramów, a słodycze nie sprzyjają ani jednemu ani drugiemu. Tutaj jest ciasteczko z kawałkami czekolady i latte.

[gap height=”25″ /]

Processed with VSCOcam with f2 preset

Obiad

 

Processed with VSCOcam with f2 preset

Tego dnia na obiad była sałatka, która od wielu miesięcy gości u nas bardzo często. Ta w swoim składzie ma: miks sałat, pomidorki truskawkowe, szalotkę, prażony boczek, jajko sadzone, grillowany ser i ciabattę z twarożkiem oraz sos na bazie musztardy, czyli właściwie wszystko to co zalegało w lodówce i prosiło się o zjedzenie (ostatnio mamy mocne postanowienie, aby nic się u nas nie marnowało).

Przekąska

Bób z masłem i sezonowe owoce.

Processed with VSCOcam with f2 preset

 

Kolacja

Domowy hummus z młodymi marchewkami. Świetny zamiennik niezdrowych przekąsek. Ja hummus robię następująco: miksuję ciecierzycę (można z puszki), 2-3 łyżki pasty tahini (zamiast pasty można użyć prażony sezam), ząbek czosnku, oliwę i sok z jednej cytryny.

 

Processed with VSCOcam with f2 preset

 

 

 

Share :
You may also like
„Jaglany detoks”- czy naprawdę działa?
Dieta
Przegląd stanu zdrowia biegacza.
Lifestyle
6 komentarzy
  • lip 16,2014 at 07:46

    muszę koniecznie spróbować przepisu na domowy hummus.
    Jeśli chodzi o kaszę jaglaną, kupiłam ją jakiś czas temu z ciekawości, ale jednak do mnie nie przemawia, ale ponoć (według siostry) nie umiem jej po prostu przygotowywać

    • Magda
      lip 17,2014 at 18:07

      Ja też długo nie mogłam się przekonać do kaszy jaglanej. Prawdą jest, że sposób przyrządzenia oraz dodatki decydują o jej smaku.

  • lip 15,2014 at 22:03

    Jesz jak ja :)
    Ostatnio jednak na śniadanie bulgur :), bo kasza się skończyła :)

    • Magda
      lip 17,2014 at 18:06

      Uwielbiam bulgur, ale przyznam, że nigdy nie jadłam go w wersji śniadaniowej.

  • lip 15,2014 at 11:19

    pysznie :), jakoś do kaszy jaglanej na słodko nie mogę się przekonać, jako dodatek do sałatek czy dań na ciepło pasuje doskonale, ale z owocami już jakoś nie … chyba wolę płatki :), a czekoladę jedź skoro możesz w małych ilościach jest cudowna :)

  • lip 14,2014 at 19:47

    Zachęciłaś mnie do bliższego poznania kaszy jaglanej :) Kasze generalnie lubię i jadam, ale aż wstyd się przyznać, tej akurat nigdy nie próbowałam ;) Zacznę od Twoich propozycji :)

Skomentuj ewelajna Anuluj pisanie odpowiedzi