Dietetyczny krem paprykowo – pomidorowy

 W utrzymaniu szczupłej sylwetki pomaga mi nie tylko bieganie, ale także zdrowa dieta. Nie potrafię jednak odmówić sobie „czegoś do kawy”. Kiedy podczas wakacji w Anglii kilka lat temu przytyłam 9 kg. w dwa miesiące (!), postanowiłam szybko zrzucić nadwyżkę kilogramów. Wtedy moja mama zaczęła przygotowywać mi zupy – kremy, sycące, zdrowe i co najważniejsze o wysokich walorach smakowych. Kiedy już przeszłam na swoje, sama zaczęłam eksperymentować z tymi wdzięcznymi potrawami. Owocem tych eksperymentów jest przepis, który prezentuję poniżej. Jest to doskonała propozycja na chłodne miesiące. Dzięki swej gęstej konsystencji są bardzo sycące, a jeden talerz zapełnia żołądek na kilka godzin. Krem doskonale smakuje w asyście grzanek z czerstwego chleba, bagietki lub drobnego makaronu. Przepis podstawowy można modyfikować wedle własnych upodobań. Potrawa jest łatwa w przyrządzeniu i tania.Bon appetit!
Składniki:
– dwie duże, czerwone papryki.
– puszka pomidorów
– mały słoik koncentratu pomidorowego
– dwie małe cebule
– jeden ząbek czosnku
– 1 litr bulionu
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– dwie łyżeczki papryki słodkiej
– natka pietruszki lub kolendra do dekoracji.
Opcjonalnie:
– jeden ziemniak, aby zwiększyć gęstość kremu
– łyżka stołowa sera Mascarpone
– kleks gęstej śmietany do dekoracji, lub w wersji dietetycznej jogurt grecki.

Przygotowanie:

Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy warzywa. Smażymy ok. 3 min. Dodajemy pomidory i bulion. Gotujemy dopóki warzywa staną się miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę mascarpone i całość miksujemy w blenderze. Przyprawiamy papryką słodką, solą i pieprzem. Krem rozlewamy do talerzy i dekorujemy natką pietruszki i jogurtem greckim. Jako dodatek, można dodać grzanki z czerstwego, pełnoziarnistego chleba. W tym celu kroimy pieczywo w kostkę i podsmażamy na oliwie, przyprószając pod koniec smażenia papryką słodką. Grzanki wsypujemy do kremu na chwilę przed podaniem, aby nie zrobiły się miękkie.
 

                                                                  
 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X