Dietetyczna pomidorowa z bazylią

pomidorowa1
 

Autor: Magda




Tym przepisem chciałabym zapoczątkować cykl wpisów pokazujących, że zdrowa kuchnia nie wymaga wielkich nakładów budżetowych oraz wielogodzinnego stania nad garnkami. W nowym roku chcę jeszcze lepiej się odżywiać i dlatego postanowiłam testować jak najwięcej nowych przepisów (tak, popadłam w kulinarną rutynę). Ten, który prezentuję dzisiaj jest naprawdę pyszny, błyskawiczny i sycący, a przede wszystkim niskokaloryczny (no może oprócz śmietanki, ale można ją zastąpić np. jogurtem greckim). Przedstawiony poniżej przepis został zainspirowany tym przepisem.
Składniki:
1 opakowanie przecieru pomidorowego 400 g (nie koncentrat)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 duża marchew
śmietanka 18 % lub jogurt grecki 
łyżeczka papryki wędzonej
2 liście laurowe
bulion np. drobiowy
wiórki parmezanu do posypania
¼ szklanki listków bazylii
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Opcjonalnie:
Makaron (w wersji dietetycznej makaron pełnoziarnisty) lub ryż brązowy lub grzanki zrobione z „wczorajszego“ chleba.
Przygotowanie:
1. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pociętą w piórka cebulę, posiekany czosnek, pokrojoną marchew i liść laurowy. Całość posypujemy wędzoną papryką. Smażymy ok. 4 min.
2. Wlewamy przecier pomidorowy i dwie szklanki bulionu. Całość gotujemy do czasu, gdy marchew stanie się miękka. Wyciągamy liście laurowe.
3. W międzyczasie gotujemy makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu.
4. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy bazylię, doprawiamy solą i pieprzem i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.


5. Dekorujemy listkami bazylii i kleksem śmietanki. 


  • http://www.blogger.com/profile/01743321002103696882 Kasia

    Zawsze jak coś dobrego i prostego to trzeba mieć blender. A ja nie mam… :(, więc nie jem! :D

    • http://www.blogger.com/profile/18337660682517794661 Magda

      Kasiu, blender nawet dobrej marki to wydatek rzędu 80-100 zł za podstawowy model. Warto zainwestować. Ja nie wyobrażam sobie gotowania bez niego; używam go prawie codziennie.

  • http://biegamblog.wordpress.com/ biegamblog

    Chyba ugotuję mojej rodzince taką zupkę.

  • Anonymous

    super :) kupię blender i wypróbuję !! :)

  • Anonymous

    Ale ten bulion to chyba nie z kostki?

    • http://www.blogger.com/profile/17622309976635511094 Gosiek

      Ja z lenistwa użyłam kostkowego i tak była pyszna! Polecam!

    • http://www.blogger.com/profile/18337660682517794661 Magda

      Nie używam tych w kostce; one mają w sobie chyba całą kopalnię soli

  • Anonymous

    pyyyszna zupka :) Własnie jem :)

  • http://www.blogger.com/profile/04716288027404857590 Aneta Stolarz

    Pyszna naprawdę. Bez porównania z tradycyjną wersją. Ja kocham wszystko co ma w składzie bazylię:) Zapraszam też do mnie po dietetyczne inspiracje:) http://dietetyczne-przepisy.net/

 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X