Dietetyczna pomidorowa z bazylią

Autor: Magda




Tym przepisem chciałabym zapoczątkować cykl wpisów pokazujących, że zdrowa kuchnia nie wymaga wielkich nakładów budżetowych oraz wielogodzinnego stania nad garnkami. W nowym roku chcę jeszcze lepiej się odżywiać i dlatego postanowiłam testować jak najwięcej nowych przepisów (tak, popadłam w kulinarną rutynę). Ten, który prezentuję dzisiaj jest naprawdę pyszny, błyskawiczny i sycący, a przede wszystkim niskokaloryczny (no może oprócz śmietanki, ale można ją zastąpić np. jogurtem greckim). Przedstawiony poniżej przepis został zainspirowany tym przepisem.
Składniki:
1 opakowanie przecieru pomidorowego 400 g (nie koncentrat)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 duża marchew
śmietanka 18 % lub jogurt grecki 
łyżeczka papryki wędzonej
2 liście laurowe
bulion np. drobiowy
wiórki parmezanu do posypania
¼ szklanki listków bazylii
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Opcjonalnie:
Makaron (w wersji dietetycznej makaron pełnoziarnisty) lub ryż brązowy lub grzanki zrobione z „wczorajszego“ chleba.
Przygotowanie:
1. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pociętą w piórka cebulę, posiekany czosnek, pokrojoną marchew i liść laurowy. Całość posypujemy wędzoną papryką. Smażymy ok. 4 min.
2. Wlewamy przecier pomidorowy i dwie szklanki bulionu. Całość gotujemy do czasu, gdy marchew stanie się miękka. Wyciągamy liście laurowe.
3. W międzyczasie gotujemy makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu.
4. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy bazylię, doprawiamy solą i pieprzem i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.


5. Dekorujemy listkami bazylii i kleksem śmietanki. 


Share :
You may also like
Domowa granola na śniadanie.
Dieta
Wiosenne spaghetti, czyli obiad za 10 zł
Dieta
9 komentarzy
  • Gru 23,2013 at 13:19

    Pyszna naprawdę. Bez porównania z tradycyjną wersją. Ja kocham wszystko co ma w składzie bazylię:) Zapraszam też do mnie po dietetyczne inspiracje:) http://dietetyczne-przepisy.net/

  • Anonymous
    Lut 19,2013 at 15:19

    pyyyszna zupka :) Własnie jem :)

  • Anonymous
    Sty 10,2013 at 12:46

    Ale ten bulion to chyba nie z kostki?

    • Sty 10,2013 at 13:03

      Ja z lenistwa użyłam kostkowego i tak była pyszna! Polecam!

    • Sty 10,2013 at 13:25

      Nie używam tych w kostce; one mają w sobie chyba całą kopalnię soli

  • Anonymous
    Sty 9,2013 at 10:33

    super :) kupię blender i wypróbuję !! :)

  • Sty 9,2013 at 08:51

    Chyba ugotuję mojej rodzince taką zupkę.

  • Sty 9,2013 at 08:44

    Zawsze jak coś dobrego i prostego to trzeba mieć blender. A ja nie mam… :(, więc nie jem! :D

    • Sty 10,2013 at 13:27

      Kasiu, blender nawet dobrej marki to wydatek rzędu 80-100 zł za podstawowy model. Warto zainwestować. Ja nie wyobrażam sobie gotowania bez niego; używam go prawie codziennie.

Leave a Comment