Burgery soczewicowo-brokułowe

Processed with VSCOcam with f2 preset
 

Jestem wielką fanką bezmięsnych burgerów. Te, które zaprezentuję dzisiaj są w zasadzie dziełem przypadku. Zdecydowałam, że połączę resztki soczewicy oraz zalegające w zamrażarce brokuły i tak powstały moje burgery. Co ważne, burgery nie rozpadają się podczas formowania i smażenia. Zjadłam je w towarzystwie pieczonych ziemniaków, ryby oraz puree z pozostałych różyczek brokułów. Świetnie jednak sprawdzą się w wersji z bułką i dodatkami, jako zamiennik wołowych burgerów.

 

Składniki:

  • pół szklanki soczewicy zielonej
  • pół szklanki soczewicy czerwonej (można użyć tylko jednego rodzaju soczewicy)
  • 1 mała cebula
  • połowa brokułu (tylko różyczki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki musztardy (polecam Stołową z Pegaza, choć nie mam w tym żadnego interesu)
  • 1 łyżka mąki (ja użyłam owsianą)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • odrobina kolendry (można pominąć lub zastąpić natką pietruszki)
  • 2 łyżki oliwy
  • liść laurowy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Soczewicę gotujemy wraz z liściem laurowym wg instrukcji podanej na opakowaniu.
  2. W tym samym czasie gotujemy na parze brokuły (tylko różyczki)
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oliwy
  4. Ugotowaną soczewicę i brokuły rozdrabniamy blenderem na gładką masę (aby łatwiej się blendowały, można dodać odrobinę wody). Tak powstałej masie pozwalamy ostygnąć.
  5. Do soczewicy i brokułów wbijamy jajko, dodajemy zeszkloną cebulę, musztardę, curry, kolendrę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
  6. Formujejemy burgery i obtaczamy w mące wymieszanej z kurkumą.
  7. Burgery grillujemy na patelni grillowej, po ok. 5 min. z każdej strony.

Processed with VSCOcam with f2 preset

 

Your browser is out of date. It has security vulnerabilities and may not display all features on this site and other sites.

Please update your browser using one of modern browsers (Google Chrome, Opera, Firefox, IE 10).

X